Productivitate scazuta si somaj ridicat, valoarea imprumuturilor depreciate si incetinirea reformelor, cresterea economica cu incetinitorul, dar, in special, nivelul ridicat al datoriei publice fac din Italia, potrivit UE, una dintre cele trei tari cu "dezechilibre macroeconomice excesive". Celelalte doua tari sunt Cipru si Croatia, potrivit Rador, care citeaza La Stampa.

In raportul de iarna al Comisiei UE, un document de peste 70 de pagini, Bruxelles semnaleaza si un risc de contagiere: daca nu sunt "tratate" cum trebuie, problemele Italiei ar putea sa se extinda in intreaga Eurozona. Iata de ce atentia este indreptata spre Italia.

Un avertisment la adresa partidelor care se grabesc sa guverneze? Da, chiar daca in mod indirect. Raportul facut public miercuri nu este cu siguranta un act exceptional: era prevazut din noiembrie si a fost redactat inainte de alegeri (chiar daca la Bruxelles au evitat sa il publice in timpul campaniei electorale). Raportul deliniaza clar o situatie care ar trebui sa fie luata in considerare de cei care aspira sa faca parte din guvern. Este adevarat, cresterea economica s-a consolidat in ultimii ani, "dar este inca sub media europeana", a subliniat Valdis Dombrovskis, vice-presedintele Comisiei UE. Datele Eurostat facute publice chiar ieri arata ca, in ultimul trimestru din 2017, PIB-ul italian a crescut numai cu 0,3% (media UE este +0,6%). Mai rau se situeaza doar Grecia si Croatia (+0,1%). De aceea, raman multe provocari de infruntat.

Datoria publica "este stabila, dar inca nu este in scadere din cauza deteriorarii deficitului structural". Acesta din urma este parametrul care ar putea duce la solicitarea unei manevre adaugate, in mai. Comisia UE a confirmat, miercuri, ca peste doua luni va sosi raportul cu privire la conturile italiene, insotite de un nou raport asupra datoriei.

In raportul de miercuri, prin urmare, sunt si cateva lumini langa umbre. Pentru ca este adevarat ca raman "dezechilibre excesive", dar este adevarat si ca in ultimii ani s-au redus, gratie "unei combinatii de reforme, conditiilor economice favorabile si reducerii riscurilor in sectorul bancar". Reformele "au incetinit putin, dar un mic progres a fost facut".

In ceea ce privesc creditele deteriorate, Bruxelles-ul observa ca "stocul de NPL a inceput sa scada". Nu este suficient, insa, deoarece povara continua sa cantareasca "asupra necesitatilor de capitaluri, asupra profiturilor si asupra politicilor de credit ale bancilor". Presiunile pietelor economice asupra sectorului s-au redus, dupa interventiile pe care guvernul le-a facut anul trecut asupra bancilor aflate in dificultate, dar este necesar sa se elimine suferintele si sa se evite acumulari viitoare.