Presedintele polonez Andrzej Duda le-a cerut scuze evreilor care au fost expulzati de catre autoritatile comuniste in 1968, scrie News.ro, citand BBC.

Polonia regreta "acest act rusinos", a spus Duda, aducand un omagiu miilor de evrei care au fost nevoiti sa paraseasca tara.

In timpul discursului sau, unii protestatari l-au numit "ipocrit" si au scandat "Rusine", conform informatiilor presei locale.

Relatiile Poloniei cu Israelul au fost tensionate din cauza unei legi aprobate de guvernul polonez prin care este interzisa asocierea Poloniei cu Holocaustul.

Vorbind despre evenimentele din 1968, Duda a spus: "Ce rusine, ce pierdere pentru Republica Poloneza ca cei care au plecat atunci sau chiar au murit nu mai sunt cu noi astazi... imi pare atat de rau".

"Polonia cea libera si independenta de astazi, generatia mea, nu este responsabila si nu trebuie sa isi ceara scuze. Celor care au fost expulzati atunci... i-as ruga sa ierte Republica si pe polonezii de la acea vreme pentru ca au facut un lucru atat de rusinos", a adaugat el.

Inaintea discursului, Duda a depus o coroana in fata Garii Gdanski din Varsovia, unde se comemoreaza evreii polonezi care au fost nevoiti sa paraseasca tara.

Ce s-a intamplat in 1968?

Aproximativ 15.000 de persoane, jumatate din populatia de evrei a Poloniei, au fost date afara din tara, fiindu-le retrasa cetatenia.

Decizia a venit dupa ce studenti si profesori evrei au protestat in toata tara in urma deciziei de a anula o piesa de teatru patriotica a poetului national, Adam Mickiewicz.

Comunistii s-au folosit de acest eveniment pentru a-i indeparta din viata publica.