Femeile angajate din Spania sarbatoresc Ziua Internationala a Femeii cu o greva fara precedent pentru a protesta fata de inegalitatea de gen si discriminarea sexuala, scrie BBC, notand ca si in Romania sunt programate proteste fata de violenta domestica, relateaza News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia 8 Martie a organizat in Spania o greva generala de 24 de ore si a fost sustinuta de zece sindicate si de unele dintre cele mai importante femei din politica spaniola. De asemenea, sunt programate sute de marsuri cu mesajul "Daca noi ne oprim, lumea se opreste".

In Spania, organizatorii au facut apel la femei sa nu mai mearga la serviciu, sa nu cheltuiasca bani si sa nu faca nicio munca in gospodarie. Drept urmare, 300 de trenuri au fost anulate conform Ministerului Transporturilor, iar metroul din Madrid a fost de asemenea perturbat.

Evenimente sunt planuite in Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia si in alte 200 de zone din Spania.

Manifestul Comisiei pentru 8 Martie cere "o societate fara opresiune sexista, fara exploatare si violenta impotriva femeilor" si spune: "Nu acceptam conditii precare de munca sau sa fim platite mai putin decat barbatii pentru aceeasi munca"

Conform El Pais, majoritatea sectoarelor vor fi afectate, iar un sondaj facut de cotidianul spaniol pe un esantion de 1.500 de persoane arata ca 82% dintre persoane sustin greva, iar 76% considera ca femeile au o viata mai grea decat barbatii.

Gruparile feministe ar fi vrut ca doar femeile sa intre in greva pentru a arata cat de importanta este absenta lor, dar legea spaniola nu permite greve ale unui singur sex, asa ca barbatii sunt bineveniti.

Partidul de centru-dreapta aflat la putere, Partido Popular (PP), a spus ca actiunea "se adreseaza doar elitelor feministe, si nu femeilor obisnuite cu probleme cotidiene".

Evenimente pentru Ziua Internationala a Femeii sunt programate in zeci de tari din lume.

Iata ce se intampla si in alte tari:

- Un grup al unor femei catolice influente se va intalni la Roma pentru a cere mai multa putere de decizie in organizarea Bisericii Catolice. Dar lista celor care vor tine discursuri nu este pe placul Bisericii, iar Papa Francisc a refuzat sa participe. Un fost presedinte al Irlandei, Mary McAleese, a descris Biserica Catolica drept "un imperiu al misoginismului".

- Activistii din China au fost infuriati de abordarea comerciantilor care au numit sarbatoarea "Ziua Reginei" sau "Ziua Zeitelor" si au oferit femeilor reduceri la produse precum cosmetice.

- In Seul, capitala Coreei de Sud, protestatarii au purtat trandafiri negri si au afisat bannere sustinand miscarea "#MeToo".

- Mai multe jurnaliste din Ucraina au inceput un trend pe Facebook denumit "Nu sunt iubita ta", ca raspuns la faptul ca presedintele Petro Poroshenko a folosit acest termen pentru a se adresa unei jurnaliste.

- Ziarul Liberation si-a marit pretul joi doar pentru barbati. Femeile vor plati in continuare doi euro in timp ce barbatii trebuie sa plateasca cu 50 de eurocenti in plus pentru a pune in evidenta diferenta in salarii dintre barbati si femei.

- La Belgrad, in Serbia, va avea loc un protest denumit "Moarte fascismului - libertate femeilor".