Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au lansat un nou program de consiliere pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii din Grecia, Bulgaria si Romania sa creasca si sa creeze locuri de munca, potrivit Rador, care citeaza New York Times.

Asa-numitul European Investment Advisory Hub (EIAH) face parte din planul de investitii pentru Europa, cunoscut ca Planul Juncker, care se concentreaza asupra impulsionarii investitiilor pentru a genera locuri de munca si crestere in UE, prin intermediul utilizarii mai inteligente a resurselor financiare.

Programul va furniza consiliere adaptata pentru cel putin 240 de IMM-uri din cele trei tari, in urmatorii doi ani, permitandu-le sa acceseze servicii de consultanta pentru a-si imbunatati competitivitatea.

Se asteapta ca Grecia, care se desprinde treptat din criza financiara adanca, sa iasa in august din al treilea acord international de salvare.

"Un factor crucial care impiedica cresterea economica sustenabila in Grecia este disponibilitatea limitata de servicii de consiliere specializate pentru IMM-uri", a spus Simon Barnes, seful Serviciilor de consiliere de la EIB. "Aceasta noua initiativa incitanta va aborda aceasta provocare anume si va ajuta companiile din toata Grecia sa se extinda, sa creeze locuri de munca si sa-si atinga potentialul deplin". Planul Juncker ar urma sa atraga investitii de 8 miliarde de euro in Grecia, a spus seful reprezentantiei Comisiei UE la Atena.

Pilonul central al planului este Fondul european pentru investitii strategice (EFSI) care furnizeaza o garantie pentru prima pierdere, permitand EIB sa investeasca in mai multe proiecte, deseori riscante.

Din februarie, proiectele si acordurile aprobate pentru finantare in cadrul EFSI ar urma sa mobilizeze peste 264 de miliarde de euro sub forma de investitii, sustinand aproximativ 490.000 de IMM-uri din toate cele 28 de state membre UE.

Programul de consiliere este gestionat de BERD si sustinut de EIAH prin intermediul finantarilor de la UE, completate de cofinantare de la BERD. Sunt eligibile afacerile cu vanzari mai mici de 50 de milioane de euro si cu mai putin de 250 de angajati.