Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului considera ca premierul Viktor Orban este rasist si xenofob, si nu vrea sa demisioneze din cauza afirmatiilor sale rostite recent in acest sens, asa cum i-a cerut ministrul de externe Peter Szijjarto, saptamana trecuta - se arata in comunicatul dat publicitatii marti de Zeid Raad al-Hussein, potrivit MTI si Rador.

Zeid Raad al-HusseinFoto: Wikipedia

"Mai nou, xenofobii si rasistii nu se simt deranjati, printre care nici Viktor Orban, care la inceputul lunii februarie a subliniat, in cadrul unui discurs, ca ungurii "nu vor sa se amestece cu altii", a amintit inaltul comisar de cuvintele pentru care l-a criticat pe premierul ungar in discursul sau de deschidere la a 37-a reuniune a Consiliului pentru drepturile omului al ONU, din 26 februarie. In comunicatul sau, Hussein a precizat: "Voi mentine fiecare cuvant din discursul meu rostit atunci".

In discursul rostit de Viktor Orban pe 8 februarie, la adunarea generala a Uniunii Oraselor Resedinta de Judet, care a avut loc la Veszprem, premierul a "rostit o afirmatie evident rasista", a spus Hussein. "Este o jignire pentru fiecare copil, femeie sau barbat din Africa, din Asia, din Orientul Mijlociu sau din America Latina. Candva a fost raspandita in mai multe tari ideea potrivit careia amestecarea raselor umane va genera o poluare daunatoare si care nu poate fi extirpata. Dar aceasta epoca s-a incheiat demult, sau ar fi trebuit sa se incheie. Pentru noi toti este rusinos sa auzim asemenea idei din gura unui lider modern si european", scrie in comunicatul sau inaltul comisar al ONU.

Zeid Raad al-Hussein a mai precizat: Potrivit ultimului recensamant, in intreaga teritoriu al Ungariei traiesc 1.264 de africani si 10.559 de asiatici. "Potrivit tuturor semnalelor, numarul cetatenilor din Orientul Mijlociu este atat de mic, incat nici nu a fost cuprins in datele recensamantului, iar Viktor Orban a spus si chiar in asemenea conditii ca musulmanii si africanii sunt elemente care ameninta cultura maghiara", se mai arata in comunicat. Potrivit inaltului comisar, retorica rasista a lui Orban "se bazeaza tot mai des pe teze gresite".

In discursul sau anual de bilant, premierul ungar a sustinut, de exemplu, ca inaltul comisar pentru drepturile omului al ONU a declarat ca a fost lansat inca cu multi ani in urma un program privind producerea unui tip nou de om, Omul Soros - "homo sorosensus", a amintit Hussein, care a adaugat: "Propagarea mentalitatii de asediu in societatile majoritare de azi este semnul etnopopulismului". "Intr-adevar, l-am numit rasist si xenofob pe Viktor Orban, care devine tot mai autocrat, cu toate ca a fost ales in mod democratic", a mai spus inaltul comisar al OSCE, precizand ca din cauza acestei afrmatii nu va "demisiona imediat", asa cum i-a solicitat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, deoarece "este timpul sa ne confruntam cu "tiranii de tipul Viktor Orban". "Ura este o forta inflamabila, iar azi, in Europa nu va triumfa aceasta forta", a conchis Zeid Raad al-Hussein, in comunicatul sau.