Principiile de munca ale lucratorilor delegati stabilite de reprezentantii Comisiei Europene, de presedintia bulgara si de Parlamentul European ingreuneaza firmele poloneze in concurenta peste granita. In opinia Confederatiei Lewiatan, noile prevederi pot contribui la scoaterea treptata a firmelor poloneze de pe pietele altor state ale UE, scrie Rador care citeaza Rzeczpospolita.

Robert Lisicki, directorul departamentului munca, dialog si probleme sociale al Confederatiei Lewiatan, atrage atentia ca noile prevederi maresc dificultatile birocratice pentru intreprinzatori. "Acestea vor rezulta dintr-o complexitate mai mare a reglementarilor care atrag dupa sine costuri mai mari, precum si din pericolele amenzilor mai mari pentru cele mai mici invinuiri", spune Robert Lisicki.

Confederatia critica si introducerea principiului "aceeasi plata pentru aceeasi munca in acelasi loc de munca". In opinia Confedratiei Lewiatan, aplicarea acestor prevederi la lucratorii delegati temporar nu va duce la imbunatatirea conditiilor de munca a lucratorilor, ci la cresterea poverilor birocratice si administrative ale firmelor prestatoare de servicii. Lucratorii delegati se bucura deja in prezent de o serie de drepturi, iar costurile delegarii sunt comparabile cu costurile de munca ale lucratorilor locali.

Perioada delegarii va fi limitata la 12 luni cu posibilitatea prelungirii ei cu inca sase luni, cu informarea organului respectiv. Robert Lisicki considera ca aceasta rezolvare nu va fi compatibila cu celelalte sisteme de asigurare sociala. Noile solutii vor avea aplicare si in transportul rutier, in care Polonia este o putere.

Compromisul incheiat mai trebuie acceptat de Comisia Europeana si Consiliul UE - ceea ce inseamna ca este inca timp pentru activitatea diplomatiei poloneze si construirea de aliante internationale in aceasta problema.