Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat ca "intunericul ne va cuprinde" pe masura ce Iranul isi extinde sfera de influenta in Orientul Mijlociu, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

"Sursa raului este aceasta tiranie de la Teheran. Mesajul meu pentru voi este urmatorul: trebuie sa oprim Iranul, vom opri Iranul", a spus Netanyahu intr-o conferinta la Washington a Comitetului pentru Relatii Israelo-Americane.

Netanyahu a precizat ca el a avertizat lumea cu privire la acordul nuclear privind Iranul aprobat de administratia Barack Obama. Aratand pe o harta a Orientului Mijlociu dominanta Iranului, Netanyahu a spus: "Intunericul ne cuprinde regiunea. Iranul isi construieste un imperiu agresiv: Iran, Irak, Siria, Liban, Fasia Gaza, Yemen si multe vor urma".

El a adaugat ca Teheranul doreste sa construiasca baze militare permanente in Siria, acolo unde forte militare sustinute de Iran lupta alaturi de fortele pro-guvernamentale, si sa dezvolte fabrici atat in Siria cat si in Liban pentru a construi rachete care pot ataca Israelul.

"Nu voi permite sa se intample asa ceva. Noi nu vom permite", a spus el.

Netanyahu si Trump au, probabil, cea mai apropiata relatie a unor lideri israelieni si americani. Amandoi sunt tinta unor investigatii interne care au potentialul de a la rani cariera politica. Ambii au numit acuzatiile ca fiind "stiri false", comenteaza The Guardian.

Prim-ministrul israelian, care asteapta o decizie a procurorului general din Israel privind punerea sa sub acuzare, a continuat sa il elogieze pe Trump.

"Presedintele Trump a spus clar ca administratia sa nu va accepta agresiunile Iranului din regiune. A spus ca nici el nu va accepta niciodata un Iran cu arme nucleare. Salut aceste declaratii ale presedintelui. El a spus, de asemenea, ca daca deficiente majore ale acordului nu sunt reparate, atunci va iesi din acord si va reinstitui sanctiunile", a spus Netanyahu.

Declaratiile lui Netanyahu vin la o zi dupa ce s-a intalnit cu Trump la Casa Alba si i-a multumit pentru recunoasterea Ierusalimului drept capitala Israelului si pentru mutarea ambasadei americane la Ierusalim.