Liderii polonezi nu se vor mai putea intalni cu presedintele american Donald Trump sau cu vicepresedintele Mike Pence pana cand nu vor anula noua lege controversata privind Holocaustul, informeaza News.ro citand publicatia Politico.

Lagarul de la AuschwitzFoto: Wikimedia Commons/ Dnalor_01

Site-ul de stiri polonez Onet.pl a obtinut un memoriu din Washington de pe 20 februarie despre noua lege potrivit careia este ilegala orice referire la faptul ca statul polonez sau natiunea poloneza au fost complici la crimele naziste. Informatia a fost confirmata si de alte institutii de presa de la Varsovia.

De asemenea, oficiali ai Departamentului de Stat al SUA ar fi avertizat ca Statele Unite ar putea opri finantarea proiectelor militare comune din Polonia din cauza legii, inclusiv stationarea trupelor militare americane in Polonia, ca parte a eforturilor de aparare ale NATO.

Conform documentului obtinut de Onet, Wess Mitchell, secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene si asiatice al SUA, a spus ca noua lege este inacceptabila, pentru ca incalca libertatea de exprimare.

El le-ar fi acordat polonezilor un ultimatum structurat in trei etape.

Mai intai, nu vor exista "contacte bilaterale la nivel inalt intre cele doua tari pana cand criza nu va fi rezolvata", ceea ce sugereaza ca nu vor exista intalniri intre presedintele Andrzej Duda sau prim-ministrul Mateusz Morawiecki si Trump sau Pence. Apoi, daca guvernul polonez nu va modifica legea, Congresul american va bloca, cel mai probabil, finantarea proiectelor militare din Polonia. Iar in al treilea rand, daca procurorii polonezi vor acuza vreun cetatean american ca incalca legea respectiva, consecintele pentru Polonia vor fi "dramatice".

In raport se arata de asemenea ca Ministerul de Externe polonez a fost avertizat cu privire la consecinte de catre Statele Unite, dar nu a transmis informatia mai departe catre Ministerul Justitiei. Memoriul americanilor a fost primit la patru zile dupa ce camera inferioara a Parlamentului polonez a aprobat legea.

Ziarul polonez Rzeczpospolita a scris ca Rex Tillerson l-a contactat pe Duda inainte sa aprobe legea pe 6 februarie, dar liderul polonez nu a raspuns apelului.

Un purtator de cuvant al guvernului, Joanna Kopcinska, a spus: "Parteneriatul strategic bilateral dintre Polonia si SUA nu este amenintat, relatiile noastre diplomatice vor ramane la acelasi nivel".

Krzysztof Szczerski, seful staff-ului lui Duda, se va afla joi la Washington, cel mai probabil pentru a se intalni cu Mitchell.