Mii de cehi au protestat luni seara la Praga si in alte zece orase orase impotriva numirii deputatului comunist Zdenek Ondracek, fostul ofiter de politie care a a participat la reprimarea protestelor de masa impotriva regimului totalitar din ianuarie 1989, ca sef al unei comisii parlamentare responsabile de controlul politiei, potrivit AFP.

Zdenek Ondracek in tinereteFoto: youtube.com

In centrul orasului Praga, aproximativ 7.000 de oameni purtand steaguri ale Uniunii Europene s-au adunat sa semneze o petitie prin care se cere un nou vot si pentru a protesta impotriva prim-ministrului Andrej Babis, acuzat ca ar fi colaborat cu STB-ul inainte de 1989.

"Alegerea Ondracek este un exemplu care arata tendinta actuala in care punctele de vedere extremiste sunt acceptate ca o noua norma sociala", a declarat Vojtech Otevrel, unul dintre organizatori.

La randul sau, Confederatia Fostilor Detinuti Politici a declarat ca "democratia si comunismul sunt incompatibile."

Comunistul ales Zdenek Ondracek conduce, de vineri, comisia parlamentara insarcinata cu controlul GIBS, serviciul de inspectie a fortelor politiei, el obtinand 79 de voturi din partea celor 155 de deputati prezenti, dupa o dezbatere aprinsa.

Zdenek Ondracek a participat ca ofiter de militie la reprimarea protestelor de masa impotriva regimului totalitar din ianuarie 1989.