In opinia lui Gabor Vona, miza reala a alegerilor parlamentare ungare din 8 aprilie este daca Ungaria va fi sau nu o tara de emigranti. Candidatul la functia de prim-ministru din partea partidului ungar de opozitie Jobbik a vorbit, sambata, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Cluj-Napoca, despre faptul ca nu considera adevarata afirmatia lui Viktor Orban, potrivit careia miza alegerilor ar fi daca Ungaria va deveni sau nu o tara de imigranti.

Gabor VonaFoto: Jobbik

Gabor Vona a precizat ca miza reala este, de fapt, daca Ungaria va ajunge sau nu o tara de emigranti., potrivit MTI, citata de Rador

"Daca actualul guvern ramane, este foarte probabil ca Ungaria sa fie parasita de alte sute de mii de persoane. Astazi, in Ungaria, Jobbik reprezinta speranta ca acest lucru sa nu se intample" - a spus liderul Jobbik. Gabor Vona a subliniat totodata ca, ajuns la guvernare, Jobbik va apara tara de imigranti, va infiinta paza de frontiera la gardul din sud si va refuza sistemul de cote obligatorii.

In timpul vizitei sale de o zi, presedintele partidului ungar Jobbik a ajuns si in orasele Targu Mures si Odorheiu Secuiesc. Domnia sa a prezentat, in cadrul unor forumuri publice, programul electoral al Jobbik, respectiv viziunea partidului in privinta maghiarilor din afara granitei. Totodata, profitand de vizita sa in ambele orase, Gabor Vona a colectat semnaturi pentru sustinerea Initiativei Cetatenesti Europene pentru minoritati, Minority SafePack, respectiv pentru initiativa cetateneasca privind recuperarea decalajului dintre salariile din Europa de Est si de Vest.

La conferinta de presa de la Cluj-Napoca, Gabor Vona a subliniat ca, daca partidul sau va ajunge la putere, va pastra toate politicile nationale pozitive ale Guvernului Orban. Politicianul Jobbik a sprijinit intotdeauna si va continua sa sustina dreptul de vot al persoanelor cu dubla cetatenie si va oferi, totodata, sprijin pentru organizatiile si institutiile educationale, culturale, economice si bisericesti ale maghiarilor de peste granita.

Cu toate acestea, doreste sa transforme relatiile dintre Guvernul de la Budapesta si organizatiile maghiare de peste hotare - a spus presedintele Jobbik. In opinia sa, Guvernul Orban a impins organizatiile maghiare din Transilvania spre o stare de dependenta, iar acum exercita dominatie asupra lor. Jobbik ar oferi, pe de alta parte, un parteneriat si ar face mai transparent sistemul de sprijin acordat maghiarilor de peste hotare.

Gabor Vona a declarat ca unul dintre cele 18 angajamente pe care le face in calitate de candidat la functia de prim-ministru este acela de a sprijini eforturile depuse pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Politicianul ungar a mentionat de asemenea ca vor incerca sa convinga Guvernul de la Bucuresti ca autonomia nu reprezinta o dusmanie, ci dimpotriva, este un mijloc al reconcilierii. Ca raspuns la intrebarile jurnalistilor romani si maghiari prezenti la conferinta de presa, presedintele Jobbik a declarat ca nu exista nicio organizatie maghiara din Transilvania pe care Jobbik sa doreasca sa o sprijine in detrimentul altora.

Domnia sa a adaugat ca, din punct de vedere emotional, Jobbik se poate identifica cel mai mult cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania. In opinia politicianului, este foarte probabil ca la alegerile parlamentare ungare din aprilie, partidele aflate acum la guvernare in Ungaria sa obtina majoritatea voturilor maghiarilor din Transilvania, insa a adaugat ca ￯maghiarii din Transilvania sunt importanti pentru noi, nu pentru ca reprezinta un electorat, ci pentru ca sunt fratii nostri".

La o intrebare din partea agentiei ungare de presa MTI, Gabor Vona si-a exprimat increderea in privinta stabilizarii relatiilor romano-maghiare. Domnia sa a mentionat ca in Europa exista nenumarate probleme care trebuie rezolvate impreuna. "Daca in ambele tari vor ajunge la guvernare politicieni pragmatici, de bun simt, exista o mare probabilitate sa putem conlucra cu succes" - a spus Gabor Vona.

Ca raspuns la o intrebare despre Gyorgy Soros, politicianul ungar a declarat ca nici Jobbik nu sprijina ceea ce reprezinta persoana sa, dar considera ca, astazi, in Ungaria, Gyorgy Soros este folosit drept un instrument pentru a speria populatia, in vederea distragerii atentiei de la problemele reale, importante. (preluare RADOR)