Femeile din cadrul Bisericii Catolice cer, printr-un menifest, ca rolurile lor sa fie "coerente cu abilitatile si capacitatilor lor", avand in vedere ca in fiecare zi experimenteaza rolul de subordonat in Biserica. Manifestul vine dupa ce o revista din Vatican a denuntat ca maicutele sunt exploatate de catre Biserica la Roma, iar ierarhia masculina ar trebui sa se opreasca din a le trata ca pe servitoare, relateazaThe Guardian.

Piata Sf. Petru VaticanFoto: Captura YouTube

"Nu cerem functii de putere, dar sa fim recunoscute complet ca fiice a lui Dumnezeu si membre ale comunitatii ca egale ale barbatilor", aratamanifestul.

Potrivit revisteiThe Guardian, maicutele gatesc, fac curatenie si fac servicii de servire pentru cardinali, episcopi si preoti fara sa fie platite sau daca sunt platite, sunt platite "la intamplare si cel mai adesea modest".

Potrivit maicutelor, "in ochii lui Iisus suntem toti copiii lui Dumnezeu, dar in lumea lor concreta unele maicute nu traiesc asa, ci experimenteaza o foarte mare confuzie si disconfort", iar maicutele sunt foarte rar invitate sa stea la masa la care servesc.

Doar o mana de femei au pozitii de conducere in ierarhia Vaticanului, printre care Barbara Jatta, care in 2016 a devenit prima femeia numita director al muzeelor Vaticanului.