In Germania, tara care anul trecut a inregistrat anul trecut un excedent bugetar de aproape 37 miliarde de euro, disputa publica se incinge, de o saptamana, pe "masa saracilor". Tafel denumeste sprijinul acordat nevoiasilor de ONG-uri care ofera gratuit alimente iesite din circuitul economic, insa corecte calitativ, care altfel ar fi distruse. Prezenta controversa a inceput de la Tafel Essen, care nu mai vrea sa serveasca decat cetateni cu buletin de identitate german. Iar exemplul sau, catalogat in parte ca fiind rasist, ar putea fi urmat si in alte orase, ca Berlin, Hamburg sau Hanovra, unde astfel de ONG-uri caritabile sunt active.

Tafel in GermaniaFoto: dein-ennigerloh.de

Oprirea la Tafel Essen, pentru moment, a accesului strainilor la alimentele gratuite, a fost luata saptamana trecuta. De atunci, ea este discutata intens in mass-media, adunand mii de comentarii online. La nivel politic, aceasta masura a adus masive critici fata de decizia conducerii acestui ONG. In mediul public german insa, s-au gasit destui simpatizanti si intelegere fata de actul discriminator.

Seful consiliului de la Essen, Jorg Sator, a amenintat intre timp cu demisia. Micul partid Alianta Democratilor Germani (ADD), infiintat in 2016 si care apara interesele cetatenilor turci si musulmani, intentioneaza insa sa faca plangere penala impotriva asociatiei si a presedintelui acesteia. Desi aceasta n-a fost o decizie usoara, ea a fost luata de partid pantru ca "lipsa de curaj civil a cetatenilor din Essen ne-a dezamagit", a declarat vicepresedintele Recep Dadas, intr-un mesaj al ADD de pesite-ul partidului.

In mod special, ADD doreste sa reclame Tafel-ul din Essen pentru evaziune fiscala, deoarece, prin excluderea strainilor, aceasta corporatie de drept public nu mai serveste publicului larg - in consecinta nu mai are dreptul la anumite facilitati fiscale. Dar si presedintele Sator este tinta unor plangeri. "Cine ia o decizie rasista trebuie sa ia in calcul ca va fi considerat rasist", a spus Mehmet Tunas, presedintele asociatiei locale Essen ADD, potrivit unui comunicat de presa.

Tunas s-a referit la un interviu dat de Sator publicatiei Die Zeit, in care in care acesta din urma intreba retoric: "Daca mama ta coboara din tramvai, miercuri, si la coada sunt cincizeci de arabi, se aseaza la coada?" Sator se referea la coada de la alimentele distribuite de ONG, calificand apoi multimea de straini ca fiind "o haita".

Consiliul de administratie al Tafel din Essen si-a justificat decizia, spunand ca intre clientii deserviti de asociatie in mod regulat, procentul de migranti a crescut la 75%. Datorita acestui fapt, persoanele in varsta si mamele singure, cu copii, se simt agresate.

Insa nu doar strainii par a fi tinta noilor reglementari la alimentele in regim gratuit, sau cu pret derizoriu. La Marl, orasel din bazinul Ruhr, a fost anuntata joi o restrictie de servire care ii vizeaza pe toti tinerii barbati, indiferent de nationalitate. Restrictia se va aplica pentru o jumatate de an.