Coalitia de dreapta a lui Silvio Berlusconi, din care face parte si partidul de extrema dreapta Liga Nordului, este marea favorita la alegerile parlamentare din Italia, care au loc duminica. La 81 de ani, Silvio Berlusconi ar putea reintra in scena, fara a putea candida, insa, la functia de premier, in conditiile in care are o condamnare definitiva pentru frauda fiscala. Alegerile din Italia sunt privite cu preocupare pe intreg continentul, avand in vedere ascensiunea din sondaje a doua partide eurosceptice si populiste: Liga Nordului, condusa de Matteo Salvini, de extrema dreapta, si gruparea anti sistem Miscarea 5 Stele, al carei lider este Luigi di Maio.

Silvio BerlusconiFoto: Captura YouTube

Urnele s-au deschis la ora locala 7:00 si se vor inchide la ora 23:00, peste 40 de milioane de italieni fiind asteptati la urne pentru a-i alege pe cei 630 de membri ai Camerei Deputatilor si pe cei 315 ai Senatului. La scrutinul de astazi se preconizeaza un nivel record al absenteismului.

Italienii sunt asteptati, de asemenea, sa voteze si pentru reinnoirea Consiliilor executive in doua din cele mai importante regiuni ale Peninsulei, Lazio si Lombardia.

Coalitia de dreapta condusa de Silvio Berlusconi este formata din Forza Italia (partidul de dreapta al fostului premier Berlusconi) si doua formatiuni de extrema-dreapta - Liga Nordului si Fratii Italiei si este principala favorita in sondaje inaintea scrutinului de duminica, dar nu are garantia formarii unei majoritati - este cotata cu aproximativ 37% din intentiile de vot, existand riscul unui Parlament fara o majoritate stabila, noteaza AFP.

Urmeaza Miscarea 5 Stele, cu 28%, alianta de centru-stanga 27% (din care 23% pentru partidul lui Renzi) si miscarea de stanga Liberi si Egali, cu 6%.

Analistii spun ca pragul pentru obtinerea majoritatii in Parlament va fi de 40-45%, intrucat noul sistem electoral combina scrutinul proportional cu cel majoritar.

Principala tema a campaniei electorale din Italia a fost migratia, ceea ce a ajutat la ascensiunea partidelor extremiste si anti-europene.