Investigatorii cerceteaza daca afacerile ginerelui presedintelui Donald Trump Jared Kushner cu persoane din strainatate au influentat in vreun fel politicile Casei Albe pentru a-i sustine sau a actiona impotriva celor cu care a colaborat, conform unor martori si persoane apropiate anchetei, scrie News.ro, citand NBC News.

Echipa procurorului special Robert Mueller i-a chestionat pe martori cu privire la eforturile lui Kushner de a obtine finantari pentru proprietatile imobiliare ale familiei sale, concentrandu-se pe discutiile avute cu persoane din Qatar, Turcia, Rusia, China si Emiratele Arabe Unite, conform declaratiilor unora dintre cei care au fost intervievati in ancheta privind implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016.

Ca parte a cercetarilor privind discutiile lui Kushner cu cetateni turci, a fost solicitat sprijinul unor persoane prin intermediul atasatului de la Biroul din Turcia. Separat, oficiali din Qatar care au vizitat SUA in ianuarie si februarie, au luat in considerare sa predea anchetei lui Mueller dovezi privind o colaborare dintre vecinii din Golf ai Qatarului si Kushner. In final, oficialii qatarezi au decis sa nu colaboreze cu Mueller pentru a nu fi afectata relatia cu Casa Alba.

Compania de imobiliare a lui Kushner, Kushner Companies, a incercat sa convinga Qatarul sa investeasca in proprietatea sa de pe 666 Fifth Avenue, New York, dar guvernul qatarez a refuzat. O alta discutie de interes pentru Mueller este o intalnire de la Trump Tower din decembrie 2016 intre Kushner si un fost prim-ministru din Qatar, Jassim bin Jaber Al Thani.

Dupa ce discutiile companiei lui Kushner cu Qatarul au esuat, Casa Alba a sustinut o blocada economica impotriva Qatarului condusa de Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Inca nu este clar daca eforturile lui Mueller de a contacta cu cetateni turci au avut succes sau ce discutii ale lui Kushner cu turcii vizeaza ancheta.

Persoane apropiate anchetei au spus ca ginerele presedintelui turc Recep Erdogan, Berat Albayrak, care este si ministrul energiei, s-a intalnit cu Michael Flynn, care urma sa fie viitorul consilier pe securitate nationala al lui Trump, in decembrie 2016 la New York. Echipa lui Mueller ar investiga si aceste legaturi.

De asemenea, dupa ce Trump a fost ales presedinte, in perioada tranzitiei, Kushner a negociat cu investitori chinezi pentru a obtine finantare pentru cladirea de pe Fifth Avenue. El s-a intalnit printre altii si cu presedintele grupului de asigurari Anbang, dar compania a declarat apoi public ca nu va investi in cladire.

Kushner s-a intalnit la New York si cu Cui Tiankai, ambasadorul Chinei in SUA, dar nu sunt cunoscute detalii despre aceasta intalnire.

Kushner ar putea avea probleme daca echipa lui Mueller demonstreaza ca "ia decizii la Casa Alba care vor avea impact asupra pozitiei financiare proprii", a spus Ron Hosko, fostul sef al diviziei de criminalitate al FBI-ului.

Conform legii americane, este ilegal ca un angajat al guvernului, inclusiv un consilier, sa ofere consiliere in baza unui interes financiar.