Patru schiori au murit in Alpii francezi dupa ce au fost prinsi de o avalansa iar ghidul lor a fost retinut de politie pentru ca ar fi pus grupul in pericol, scrie The Guardian, potrivit News.ro.

O alta persoana a fost ranita si spitalizata, in timp ce ghidul a scapat nevatamat. Incidentul a avut loc in apropierea statiunii Entraunes in parcul national Mercantour, in apropierea granitei cu Italia.

Ghidul a fost retinut de politie vineri seara iar autoritatile au declansat o ancheta pentru omor prin imprudenta, conform procurorului Jean-Michel Pretre din Nice.

Pretre a declarat ca schiorii "erau experimentati" si ca ghidul care ii insotea cunostea zona.

"Si-au asumat un risc. A fost rezonabil sa faca acest lucru? Acesta este subiectul anchetei", a spus Pretre.

Grupul, din care faceau parte trei femei si doi barbati, toti francezi, precum si ghidul, au fost prinsi de o avalansa dubla pe o panta din partea de jos a vaii.

Ghidul a reusit sa scape si sa ii caute pe ceilalti care erau echipati cu dispozitive de localizare, gasind-o pe cealalta supravietuitoare.

Investigatia va urmari sa afle si daca avalansa a fost naturala sau cauzata de schiori.

"Aceste zone sunt foarte populare pentru schiori pentru ca sunt frumoase si salbatice", a spus Christophe Ollivier, un oficial local. Schiorii stateau la o pensiune in Estenc si au inceput calatoria alaturi de ghid in jurul orei locale 10:00.

Din cauza caderilor masive de zapada din ultimele zile, riscul de avalansa in regiune este foarte ridicat, fiind in prezent la nivelul patru din cinci, conform Meteo France.