Kremlinul a respins vineri acuzatii potrivit carora vrea sa se lanseze intr-o noua "cursa a inarmarii" cu Statele Unite, la o zi dupa un discurs militarist al lui Vladimir Putin, in care a laudat noi arme nucleare "invincibile" ale Rusiei, relateaza AFP.

Presedintele rus a staruit indelung, in discursul sau anual in fata membrilor Parlamentului, asupra capacitatilor tehnologice ale rachetelor dezvoltate de Rusia si a dat un ton belicos tensiunilor care continua sa se agraveze intre Moscova si Washington, potrivit news.ro.

Aceasta demonstratie de forta da o noua lovitura promisiunilor lui Donald Trump de a reconcilia America cu Rusia lui Vladimir Putin, deja afectate de acuzatiile de amestec rus in campania sa.

Ea amplifica temeri cu privire la o noua escaladare, amintind de Razboiul Rece.

"Rusia nu intentioneaza sa se lanseze intr-o cursa a inarmarii", a declarat pentru presa un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, respingand acuzatiile americane.

"Dezmintim categoric toate acuzatiile potrivit carora Rusia incalca dispozitii si articole ale dreptului iinternational cu privire la dezarmare si controlul armamenelor", a spus Peskov.

"Rusia a fost, este si va fi constransa de obligatiile internationale", a adaugat el.

Cancelarul german Angela Merkel si resedintele american Donald Trump s-au declarat "ingrijorati", intr-o conversatie la telefon, de declaratiile lui Vladimir Putin, cu doua saptamani si jumatate inainte de alegerile prezidentiale ruse de la 18 martie.

Presedintele rus a justificat dezvoltarea acestor noi arme - pe care a supervizat-o personal - drept un raspuns la activitatilor militare ale Statelor Unite si la desfasurarea unor sisteme antiracheta in Europa de Est - in Romania si Polonia - si in Coreea de Sud.

El a prezentat, astfel, noi tipuri de rachete de croaziera cu o "raza nelimitata" sau hipersonice, mini-submarine cu propulsie nucleara sau o arma cu laser "ale carei detalii este prea devreme sa le evocam".

Potrivit ministrului rus al Apararii Serghei Soigu, armele ruse sunt de-acum capabile sa "depaseasca sistemele antiracheta exstente".

Washingtonul a reactionat acuzand Moscova de "incalcarea directa" a tratelor internationale semnate de Rusia - inclusiv a tratatului INF cu privire la armele nucleare cu raza "intermediara", parafat de Ronald Reagan si Mihai Gorbaciov in 1987.

"Este vorba doar despre un raspuns al Rusiei la retragerea Statelor Unite din acordul cu privire la sistemul de aparare antiracheta si la procesul foarte activ de dezvoltare a unui sistem antiracheta global in masura sa incalce paritatea strategica si nucleara si sa neutralizeze de fapt fortele strategice ruse", a subliniat Peskov vineri.