Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Serbia si Ucraina ca autoritatile locale anunta conditii meteorologice extreme pentru perioada urmatoare. In Serbia, sambata, este cod portocaliu de ninsoare si ploaie inghetata, in mai multe regiuni, autoritatile din municipalitatea Zajecar declarand starea de urgenta. In Ucraina, autoritatile locale au extins pana duminica perioada de valabilitate a codurilor privind conditiile meteorologice severe, cauzate de ninsori abundente, insotite de viscol, lapovita si vant puternic.

Potrivit MAE, in Serbia se vor inregistra precipitatii abundente sub forma de ninsoare si ploaie inghetata, fiind emis cod cod portocaliu pentru sambata in regiunile Belgrad, Backa, Banat, Srem, Serbia de Vest, Sumadija, Pomoravlje, Serbia de Rasarit, anunta news.ro.

In municipalitatea Zajecar (localitatie Zajecar si Boljevac) circulatia rutiera este oprita, autoritatile locale declarand starea de urgenta.

Totodata, a fost emis cod galben de ninsori si polei pentru regiunile Sumadija, Pomoravlje, Serbia de sud-est, Serbia de sud-vest, Kosovo si Metohia.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei in Republica Serbia: +381113670361, +381113670798 si ale Consulatului General al Romaniei la Varset: +381013831099: +381013831199; +381013831299, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, MAE anunta ca in Ucraina autoritatile locale au extins perioada de valabilitate a codurilor privind conditiile meteorologice severe, cauzate de ninsori abundente, insotite de viscol, lapovita si vant puternic, pana duminica.