Premierul britanic Theresa May a admis vineri ca tara sa nu va obtine tot ce doreste in negocierile privind iesirea din Uniunea Europeana, pledand pentru un acord de liber-schimb "cat mai amplu posibil", scrie AFP.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

"Trebuie sa recunoastem ca e o negociere si ca niciun dintre noi nu va avea exact ceea ce doreste", a spus May, intr-un discurs sustinut la Londra si in care a evocat pentru prima oara consecintele economice concrete ale iesirii din UE si cateva "realitati dure".

Acesta a precizat ca isi doreste un acord de liber schimb "cat mai amplu posibil", "care sa acopere mai multe sectoare si cu mai multa cooperare decat orice alt acord de liber-schimb din lume in prezent". Ea a recunoscut insa ca dupa parasirea pietei unice "viata va fi diferita".

Negociatorul sef al Comisiei Europene Michel Barnier a salutat "claritatea" discursului sau, in care vede "renasterea compromisului".

Sefa guvernului britanic apara iesirea din piata unica si uniunea vamala si doreste un acord de liber-schimb diferit de cele existente intre UE si Canada sau Norvegia.

May a asigurat ca "normele britanice vor ramane cel putin la fel de ridicat ca cele din UE". Tara va continua sa se supuna autoritatii Curtii de Justitie a UE (CJUE) pentru o perioada de tranzitie "limitata" dar, dupa aceea, vrea un "arbitraj independent", a spus aceasta, recunoscand insa ca justitia britanica ar putea continua sa ia in considerare deciziile CJUE.

Londra se confrunta si cu problema irlandeza: Brexitul, in martie 2019, ameninta sa readuca pe scena o granita "dura" intre Republica Irlanda, membra a UE, si Irlanda de Nord, provincie britanica.

Miza pentru Londra si Dublin este sa salveze acordul din Vinerea sfanta, in 1998, care a pus punct la trei decenii de confruntari sangeroase intre nationalisti si unionistii nord-irlandezi, intarind legaturile dintre cele doua teritorii.

Theresa May si-a reafirmat opozitia fata de o "granita dura" dar s-a declarat pregatita sa caute o alternativa.

Este vorba de al treilea discurs despre Brexit al premierului Theresa May de la preluarea puterii, in iulie 2016. Sefa guvernului este supusa la o puternica presiune din cauza diviziunilor din partidul sau conservator in privinta acestui subiect, care divizeaza de altfel intregul Regat.