Presedintele american Donald Trump a ironizat vineri reactiile ingrijorate ale partenerilor comerciali ai Statelor Unite legate de proiectele sale de impunere de taxe vamale suplimentare la importurile de aluminiu si otel, afirmand ca "razboaiele comerciale sunt usor de castigat", scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr

"Cand o tara pierde miliarde de dolari din comert cu aproape toate tarile cu care face afaceri, razboaiele comerciale sunt bune si usor de castigat", a scris Trump, pe contul sau de Twitter.

Presedintele american a anuntat in urma cu o zi ca va impune taxe vamale mari pentru importurile de otel si aluminiu in Statele Unite, cu riscul de a provoca un razboi comercial cu principalii sai parteneri comerciali si in primul rand cu China.

"Le voi promulga saptamana viitoare", a spus Trump, in cadrul unei intalniri la Casa Alba cu producatorii americani de otel si aluminiu. "Si vor fi aplicate pentru mult timp", a subliniat el.

Acesta a evocat tarife vamale de 25% pentru otel si 10% pentru aluminiu, fara a specifica insa ce tari vor fi vizate.

Uniunea Europeana "va reactiona ferm si proportional pentru a-si apara interesele", a replicat presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, care a precizat ca executivul european va prezenta "in zilele urmatoare contramasuri impotriva SUA, compatibile cu regulile OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), pentru a reechilibra situatia".

Berlin a anuntat si el, prin vocea purtatorului de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert, ca "respinge" declaratiile lui Trump, subliniind ca masurile anuntate de acesta nu vor permite "reglarea problemei supracapacitatilor mondiale in siderurgie".

In Canada, primul partener comercial al Washingtonului, ministrul pentru comert international, Francois-Philippe Champagne, a avertizat ca orice eventuala taxa vamala impusa de SUA ar fi "inacceptabila".

Moscova a precizat ca impartaseste "preocuparea numeroaselor capitale europene".

China, primul producator mondial de otel, dar care vine foarte putin pe piata americana, s-a abtinut sa evoce masuri de retorsiune, multumindu-se sa ceara SUA sa se abtina de la recursul la masuri protectioniste.

Anuntul surpriza al presedintelui american a generat caderea burselor mondiale. Dupa o scadere de 1,72% pe Wall Street, Tokyo a cazut puternic cu 2,50%

Presedintele bancii centrale americane (Fed), Jerome Powell, care tocmai si-a preluat mandatul, dupa ce a fost numit de Donald Trump, si-a exprimat reticenta fata de recursul la arma sanctiunilor comerciale, apreciind ca "drepturile vamale nu sunt cea mai buna abordare" si ca "de maniera generala" schimburile comerciale au un "impact pozitiv" asupra economiei.