Alianta de dreapta a lui Silvio Berlusconi este favorita la alegerile de duminica, dar nu are asigurat pragul necesar de 40 % din voturi pentru a guverna. In plus, atelajul politic cu extrema dreapta risca sa nu dureze prea mult, potrivit Rador, care citeaza Les Echos.

Nu doar italienii nu stiu la ce sa se astepte dupa incheierea scrutinului; institutele de sondare a opiniei publice nu prezinta niciun invingator clar (o treime dintre electori se declara inca indecisi), astfel ca spectrul unei Italii neguvernabile planeaza in continuare. Dupa cum aprecia presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alegerile de duminica ar putea scoate la lumina "un guvern neoperational".

Alianta de dreapta, favorita

Scenariul cel mai probabil este absenta unei majoritati evidente. Coalitia de centru-dreapta compusa din Forza Italia, o dreapta berlusconiana din ce in ce mai putin moderata, dintr-o Liga a Nordului care are ca model Frontul National si din partidul neofascist Fratelli d'Italia este creditata cu circa 38 % din voturi in ultimele sondaje.

Daca aceasta alianta ar atinge pragul de 40 %, necesar pentru a obtine o majoritate restransa de locuri in Parlament, ea ar putea incerca sa formeze un guvern, dar acesta va fi fragil, programele diferitelor partide fiind greu de conciliat. Cei din Liga lui Matteo Salvini si Forza Italia lui Silvio Berlusconi au opinii divergente in privinta Europei si a politicii economice. Capabile sa cucereasca puterea, risca sa nu o exercite mult timp de acum inainte.

Miscarea Cinci Stele in frunte

Titlul de prima formatiune politica ii va reveni Miscarii Cinci Stele (M5S), care reuneste circa 30 % din intentiile de vot. Propunerea sa de a conduce un executiv minoritar invitand alte forte politice sa subscrie la platforma sa guvernamentala nu are nicio sansa sa reuseasca. Refuzul de a intra in vreo alianta o condamna sa ramana in opozitie, suscitand tensiuni in interiorul sau.

Stanga , divizata

Cat despre stanga, divizata intre o ramura radicala minoritara si Partidul Democrat (PD), ultimele anchete ii prezic o zdrobitoare prabusire. PD-ul lui Matteo Renzi mizeaza pe complexitatea legii electorale si pe o tresarire a minoritatii tacute. O serie de cifre economice pozitive publicate joi au consolidat oarecum imaginea majoritatii care isi incheie mandatul: deficitul public este la nivelul cel mai scazut din ultimii 10 ani (1,9 % din PIB la finalul lui 2017), iar cresterea (1,5 %) la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani.

Pentru constitutionalistul Francesco Clementi, de la Universitatea din Peruggia, "dincolo de propaganda unei campanii electorale in care promisiunile sunt irealizabile, toti actorii sunt convinsi ca reformele trebuie continuate, iar angajamentele fata de Bruxelles - continuate.

Adevarata problema este de a sti cine va guverna si nu cum va guverna, caci viitorul executiv va trebui sa continue politicile puse in aplicare de guvernul Gentiloni, mereu disponibil in caz de impas sa respecte Europa si pietele".