Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a incheiat joi turneul de cinci zile in Balcanii de Vest in cadrul unei intalniri la Sofia cu liderii celor sase tari balcanice aspirante la integrarea in Uniunea Europeana, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Jean-Claude JunckerFoto: en.kremlin.ru

Reuniunea de la Sofia, gazduita de premierul bulgar Boiko Borisov, a carui tara asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, are loc dupa publicarea strategiei UE cu privire la modul aducerii regiunii Balcanilor, in care Rusia, China si Turcia au de asemenea interese, mai aproape de blocul comunitar.

Incepand de duminica, Juncker a vizitat Macedonia, Albania, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Kosovo, repetand mesajul ca fiecare dintre statele aspirante la integrarea in UE trebuie sa implementeze reforme fundamentale - mai ales in ceea ce priveste consolidarea statului de drept - si sa solutioneze conflictele bilaterale majore inainte ca ele sa poata spera sa adere la blocul comunitar.

Printre problemele mentionate de Jean-Claude Juncker se numara relatiile Serbiei cu Kosovo, litigiile frontaliere, tensiunile etnice din Bosnia si disputa asupra numelui intre Macedonia si Grecia vecina.

"Daca exista o problema de securitate in oricare dintre aceste tari, atunci automat devine o problema de securitate pentru UE", a declarat recent sefa diplomatiei europene Federica Mogherini. Ea a participat de asemenea la turneu alaturi de comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.

Documentul privind strategia UE face o referire vaga la 2025 ca termen de aderare la blocul comunitar, Muntenegru si Serbia fiind considerate cele mai avansate pe calea aderarii la UE. Cu toate acestea, Juncker a subliniat ca nu a fost promisa nicio data.

"Nu le-am oferit statelor care nici nu au inceput negocierile de aderare vreo data de incepere a discutiilor. Nu ma intereseaza sa stabilesc date in calendar, ci mai degraba substanta negocierilor", a declarat el miercuri intr-un interviu pentru Deutsche Welle.