Autoritatile germane au anuntat ca un atac cibernetic fara precedent impotriva ministerelor continua si joi, iar autorii sunt cautati in Rusia, scrie aFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba despre un "atac ambitios din punct de vedere tehnic si pregatit de mult timp", a spus ministrul de Interne, Thomas de Maiziere. Acest "eveniment grav confirma ceea ce stiam deja: diversi actori ameninta, din diferite motive, securitatea informatica" a tarii, a adaugat el.

"Este vorba de un adevarat atac cibernetic care vizeaza o parte a guvernului. Este o procedura care este in continuare in curs, un atac care este in continuare in curs", a spus un deputat din partidul conservator al Angelei Merkel (CDU), Armin Schuster, dupa o reuniune de urngea a comisiei de control a serviciilor secrete din camera deputatilor.

Atacul este "sub control", a precizat insa secretarul de stat pentru afaceri interne, Ole Schroder. "Am reusit (...) sa izolam si sa punem sub control acest atac", a spus acesta.

Afacerea a fost dezvaluita miercuri de presa. Potrivit agentiei germane DPA, grupul rus "APT28" - cunoscut si ca "Fancy Bears" sau "Tsar Team" - este cel care a piratat sistemele ministerului Apararii si Afacerilor externe de o perioada lunga de timp, cel putin un an, sustragand mai multe date.

Serviciile germane de informatii au detectat atacul in decembrie anul trecut dar au decis sa nu anunte public, pentru a identifica discret autorii.

Atacul a vizat de aceasta data mai multe ministere si este de o amploare mai mare, deoarece retelele informatice interne ale guvernului ar trebui sa fie mai bine protejate.

Moscova a negat tot timpul ca s-ar afla in spatele acestor atacuri.