Rachete "invincibile", minisubmarine cu propulsie nucleara ... Vladimir Putin a prezentat joi noile arme ale complexului militaro-industrial rusesc, avertizand Occidentul ca de acum trebuie sa "asculte" Rusia, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"Nu am facut niciodata un secret din planurile noastre (...) Este chiar surprinzator ca, in ciuda tuturor problemelor noastre, Rusia a ramas prima putere nucleare. Nimeni nu voia sa ne vorbeasca, nimeni nu ne asculta. Ascultati-ne acum!", a spus presedintele rus, in timpul discursului anual in fata Parlamentului.

Dupa o prima parte dedicata provocarilor economice si sociale care trebuie rezolvate, Vladimir Putin a consacrat aproape jumatate dintre cele doua ore de discurs in fata deputatilor si senatorilor rusi pentru a vorbi despre noile capacitati militare ale Rusiei.

"Celor care au incercat in cursul ultimilor 15 ani (...) sa profite de Rusia, care au introdus sanctiuni internationale ilegale pentru a ingradi dezvoltarea tarii noastre, inclusiv in domeniul militar, va spun: cei care au incercat sa ne impiedice, sa ingradeasca Rusia nu au reusit", a continuat el.

"Toate lucrarile de intarire a capacitatii defensive a Rusiei au fost facute si sunt facute", a adaugat Vladimir Putin, asigurand insa ca Rusia "nu ameninta pe nimeni" si "nu are niciun plan sa foloseasca acest potential de maniera ofensiva".

Discursul sau, transmis in direct la televiziuni, a fost insotit de imagini video prezentate pe doua ecrane imense cu noile arme, amestecand imagini 3D si imagini reale.

Parlamentarii ca si telespectatorii au putut descoperi astfel o noua racheta balistica, un nou sistem de aparare antiracheta, o drona submarina cu propulsie nucleara si chiar o arma laser "despre care este prea devreme pentru a evoca detalii".

"O racheta de croaziera dificil de detectat, cu o incarcatura exploziva nucleara si o raza de actiune practic nelimitata care poate ocoli liniile de interceptare este invincibila in fata tuturor sistemelor existente si viitoare de aparare antiaeriana", a sustinut, spre exemplu, presedintele rus.

Vladimir Putin a sustinut ca Rusia creaza noi sisteme de aparare ca raspuns la amplasarea de catre Statele Unite de sisteme de aparare, potrivit site-ul de propaganda al Kremlinului sputniknews.com.