Joi, 1 martie, seful statului va da citire Mesajului adresat Adunarii Federale a Federatiei Ruse. Actiunea se va desfasura in Manejul din Moscova si vor fi invitati nu doar deputati, senatori, ministri, guvernatori, ci si tot felul de activisti sociali. Dupa cum se asteapta, Vladimir Putin va prezenta un raport referitor la activitatea desfasurata si va povesti despre obiectivele pe care le are pentru urmatorii sase ani, potrivit Rador.

Dmitri MedvedevFoto: Reuters

Noul Cabinet de Ministri va urma sa realizeze programul prezentat de seful statului. Actualul guvern va duce la bun sfarsit ultimele luni de activitate. Alegerile pentru presedinte vor avea loc pe 18 martie, prerogativele curente ale lui Vladimir Putin expira pe 7 mai, data la care trebuie sa aiba loc si noua investire in functie. In continuare noul presedinte are la dispozitie doua saptamani pentru a introduce in parlament candidaturile pentru functia de sef al guvernului.

In 2012, Vladimir Putin facuse acest lucru deja pe 8 mai. Probabil ca asa va fi si de aceasta data, daca va iesi invingator in alegeri. Primul ministru trebuie sa-i prezinte presedintelui structura organelor executive ale puterii in decurs de o saptamana. Cu sase ani in urma, aceasta structura a fost aprobata de presedinte pe data de 21 mai.

Majoritatea interlocutorilor de rang inalt ai publicatiei Gazeta.Ru considera ca primul ministru in exercitiu Dmitri Medvedev isi va pastra postul.

Anterior se considera ca acest loc va fi ocupat de altcineva. Se vorbea, intre altele, de candidatura ministrului pentru dezvoltare economica, Maksim Oreskin, sau de cea a presedintelui Bancii Centrale, Elvira Nabiullina. Una dintre sursele informate apropiate Kremlinului remarca faptul ca Medvedev a gasit o formula fericita de lucru guvern - presedintele Putin.

Mai mult decat atat, aparitia unui nou premier ar atrage atentia asupra acestuia ca spre un posibil succesor al presedintelui in alegerile din 2024, a afirmat o alta sursa la curent cu situatia.

Potrivit acestei surse, mai logic este sa se repete schema pusa la punct la sfarsitul celui de al doilea mandat prezidential al lui Vladimir Putin. Atunci, pentru dreptul de a deveni succesorul presedintelui au concurat de facto doi vicepremieri: Serghei Ivanov si Dmitri Medvedev.

Daca acest scenariu va fi folosit si de aceasta data, adjunctii de prim-ministru vor focaliza atentia mai mult decat primul ministru insusi.

Vicepremierii sunt plictisiti de rutina

Vicepremierii ar putea primi in noul cabinet de ministri un statut mult mai inalt decat in prezent. Totodata, numarul lor poate creste de la noua (in prezent), la doisprezece, arata sursele Gazeta.Ru.

Vicepremierul Arkadi Dvorkovici s-a referit recent la dorinta de a schimba caracterul indatoririlor pe care le are. Potrivit afirmatiilor sale, lupta impotriva disensiunilor din departamente le fura adjunctilor de prim-ministru pana la 70-80% din timpul de lucru. Se considera ca in noua constructie a executivului nu corespund intru-totul actualele ministere teritoriale -este vorba de Ministerul pentru dezvoltarea Extremului Orient si Ministerul pentru problemele Caucazului de Nord.

Deocamdata insa nu se intelege clar cum ar trebui construita constructia administrarii regiunilor; in schimb este clar ca reforma guvernului trebuie sa fie una de anvergura, dar trebuie sa fie realizata nu in salturi, considera sursele.

Centrul de eficienta pentru oficiali

"Va fi o transformare culturala" - remarca in luna ianuarie Andrei Slepnev, adjunct al sefului aparatului guvernului, la Forumul "Gaidar". In guvern, Slepnev este considerat principalul ideolog al implementarii modelului - proiect de guvernare. Inca de la sfarsitul anului trecut, observatorii lansau supozitia ca in guvern va aparea un vicepremier "de proiect"; iar Slepnev era, la acea data, cel mai posibil candidat pentru acest post.

Insa pe 15 februarie a.c., ministrul dezvoltarii economice, Maksim Oreskin, relata ca Andrei Slepnev va pleca sa conduca Centrul pentru Export al Federatiei Ruse. Aceasta structura va constitui elementul central al proiectului prioritar intitulat

"Cooperarea internationala si exportul in industrie". Surse de la Kremlin ii vad in postul de vicepremier pentru proiecte pe Maksim Oreskin sau pe seful Centrului pentru analize strategice, Aleksei Kudrin.

Centrul condus de Kudrin are un pachet de propuneri privind regandirea activitatii si a guvernului, si a intregului sistem de administrare de stat. Interlocutorul publicatiei Gazeta.Ru, un apropiat al lui Kudrin, nu a dezmintit zvonurile referitoare la un posibil post de vicepremier pentru acesta. Deocamdata configuratia noului cabinet nu se dezbate inca si nu s-au luat inca decizii concrete, inclusiv in ceea ce priveste persoanele.

Iar hotararile finale pot fi extrem de neasteptate; dupa cum se stie, lui Vladimir Putin ii plac mutarile inedite.