Justitia franceza a deschis in cele din urma o ancheta pentru viol in dosarul care vizeaza un barbat de 28 de ani care a avut o relatie cu o fetita de 11 ani, calificat initial drept un simplu abuz sexual, starnind un scandal national, scrie AFP.

Apreciind ca relatia a fost consimtita, parchetul l-a trimis in judecata pe barbat, initial, pentru abuz sexual, dar instanta s-a declarat incompetenta si procesul a fost amanat.

Parchetul a deschis in cele din urma marti o ancheta pentru viol asupra unui minor sub 15 ani, o infractiune pasibila de 20 de ani de inchisoare.

Minora a depus plangere pentru viol dar anchetatorii au considerat intr-o prima etapa ca relatia a fost consimtita din moment ce fata nu a opus nicio rezistenta.

Aceasta decizie a scandalizat asociatiile feministe si pentru protectia copiilor. Dezbaterea ampla care a urmat a determinat guvernul sa anunte un proiect de lege care sa stabileasca o varsta minima pentru consimtamant.

Partea civila a afirmat ca tanara nu s-a opus nu pentru ca relatia era consimtita, ci pentru ca era "intr-o stare de stupefactie".

Avocatul apararii afirma ca victima, care a avut o pubertate precoce, "arata mai mare" si ca "in mintea clientului meu, avea 17 ani". Acesta afirma ca fetita "minte cu totul" si nu are nimic dintr-un "porumbel alb".

In toamna, alte doua dosare au starnit dezbateri ample: achitarea unui barbat de 30 de ani, acuzat de violarea unei fete de 11 ani, si condamnarea la 18 luni de inchisoare a unui profesor care avea o relatie cu o eleva a sa de 14 ani.

Guvernul a decis atunci sa stabileasca o varsta minima pentru consimtamantul unui act sexual, pe care presedintele Emmanuel Macron vrea sa o fixeze la 15 ani. Pana atunci, o "comisie pluridisciplinara" a fost formata de ministerul Justitiei. Grupul de experti, printre care juristi si medici, va da avizul in 7 martie.