Zeci de mii de palestinieni din Fasia Gaza au trecut granita cu Egiptul dupa ce militanti inarmati au aruncat in aer parti din zidul de frontiera, transmite BBC.

In cursul noptii, militantii au aruncat in aer bucati din zid, in apropierea punctului de trecere a frontierei de la Rafah.

Palestinienii s-au grabit sa cumpere alimente, combustibil si medicamente, dupa ce Israelul a instituit o blocada a fasiei pentru a stopa atacurile cu rachete ale militantilor.

Un locuitor din Gaza a afirmat ca a trecut in Egipt pentru a-si "cumpara orez, zahar, lapte, faina si branza".

Poltia egipteana a reusit dupa cateva ore sa restabileasca ordinea, iar guvernul de la Cairo a anuntat ca va permite trecerea "pasnica si temporara" a palestinienilor in Egipt.

Israelul si-a exprimat ingrijorarea fata de evenimentele de la frontiera si a cerut autoritatilor egiptene sa restabileasca ordinea, mai ales in conditiile in care Egiptul este considerat de oficialii de la Ierusalim principala sursa de import a armelor pentru militantii palestinieni din Gaza.

Frontiera a fost inchisa in ultimele luni, ca urmare a unei intelegeri intre Israel si Egipt. In 2005, militanti Hamas au aruncat in aer o bucata din zid, in urma retragerii armetei israeliene din Gaza. Miscarea islamista a solicitat in ultimele zile guvernului de la Cairo sa deschida punctele de frontiera cu Fasia Gaza.

Israelul a impus o blocada a fasiei saptamana trecuta, pentru a stopa atacurile cu rachete ale militantilor din Gaza. Guvernul de la Ierusalim a relaxat blocada marti, dupa criticile UE si ale comunitatii internationale.