Potrivit unui sondaj Odoxa pentru Presse regionale, France Inter et "L'Express", presedintele francez bate, in luna februarie, recordul de nepopularitate de la venirea sa la Palatul Elysee, in mai 2017. Emmanuel Macron pierde 6 puncte fata de ianuarie si aflam ca numai 43% dintre francezi cred ca el este un "presedinte bun". Inregistreaza cu 11 puncte mai putin decat in decembrie, dar numai cu 1 punct sub fostul sau recod de nepopularitate datand din octombrie, cand 44% dintre francezi il considerau un "bun presedinte", potrivit Rador, care citeaza Le Soir.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele il atrage in scaderea din sondaje si pe seful guvernului, Edouard Philippe, care bate si el recordul lipse de popularitate pierzand 7 puncte, ajungand la 43% in sprijinul francezilor. Caderea este si mai flagranta in ce-l priveste pe premier, care pierde 14 puncte fata de decembrie.

Reforma CSG in discutie

Ancheta Odoxa a fost realizata pe Internet pe 21 si 22 februarie pe un lot de 973 de persoane de 18 ani si peste, dupa metoda cotelor. Aflam din ea de asemenea ca daca cei doi politicieni se bucura in continuare de un mare sprijin al simpatizantilor La Republique en Marche (LREM), cu 96% sprijin pentru Emmanuel Macron si 94 % pentru Edouard Philippe, presedintele pierde 6 puncte in PS (stanga), 4 puncte printre Republicani (dreapta) si 10 puncte in Frontul National.

O scadere in sondaje se explica, printre altele, prin reforma inceputa a CSG (a contributiilor sociale -n. trad.) din cauza careia Emmanuel Macron pierde 9 puncte printre pensionari. Masura care consta in scaderea vitezei autorizate la 80 Km/ora pe drumurile secundare nu este nici ea straina de acest record de nepopularitate.