Premierului Boiko Borisov i-a venit o noua ideea pentru realizarea proiectului Centralei Nucleare de la Belene. La forumul de investitii privitor la Balcanii de Vest, pe care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) l-a organizat luni, la Londra, premierul bulgar a prezentat teza privind modul in care, cu ajutorul bancii, poate fi finantat un proiect balcanic in care sa fie incluse reactoarele cumparate deja pentru centrala atomica neconstruita., potrivit Dnevnik, citata de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu acum voi vorbi cu banca, pentru ca in Bulgaria avem doua reactoare 2+ de 220 MW, platite si aduse. Am dat pe ele 4 miliarde si stau in cutii... Oare nu am putea sa ne gandim la o finantare comuna in procente pentru un proiect balcanic si cu privire la acest sistem...Bulgaria are un sistem foarte dezvoltat de furnizare a electirictatii si, in prezent, exporta curent electric prin Serbia catre Grecia si catre Macedonia. Astazi, mi-a venit ideea ca asta ar putea sfi bine si pentru centrala noastra nucleara de la Belene, o decizie excelenta cu finantare europeana, sa fim cu totii actionari, astfel incat sa putem sa vorbim despre asta", a explicat Borisov, in cadrul conferintei de presa organizate la sfarsitul forumului.

La eveniment au mai participat presedintele BERD, Suma Chakrabarti, si lideri din Balcanii de Vest - premierul Serbiei, Ana Brnabic, cel al Muntenegrului, Dusko Markovic, al Albaniei, Edi Rama, cel al Macedoniei, Zoran Zaev, premierul Kosovo, Ramush Haradinaj, si Denis Zvizdich, cel care asigura presedintia Bosniei si Hertegovinei.

"Sistemele noastre de electricitate ar putea sa fie conectate astfel incat din Bulgaria, prin Podgorica, sa ajunga in Italia", a mai spus Borisov. El a vorbit despre platforma gazifera Balkan, despre sistemul de interconectare finalizat cu Romania, etc.

In timpul forumului, primul-ministru a avut o intalnire cu asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Matthew Palmer, caruia i-a prezentat prioritatile Bulgariei pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale si pentru ca tara sa ajunga independenta in privinta aprovizionarii cu gaze. Borisov a pus accentul pe construirea platformei gazifere europene Balkan, subliniindu-i importanta pentru Bulgaria si pentru regiune in general, a anuntat Consiliul de Ministri.