Germanul Martin Selmayr a fost numit secretar general al Comisiei. O adevarata bomba in mica lume a institutiilor europene. Conferinta de presa cotidiana de la Comisia Europeana a fost, luni, ocazia unei batalii de o ora asupra unui subiect care dezlantuie pasiuni in bula bruxelleza - desi ea lasa indiferenti 99 % din europeni. Obiectul crizei a fost numirea-fulger in postul de secretar general al Comisiei Europene a germanului Martin Selmayr, potrivit Rador, care citeaza Les Echos.

Actualul sef de cabinet al presedintelui institutiei (Jean-Claude Juncker), Selmayr (47 de ani) este pe cat de admirat, pe atat de temut pe holurile Uniunii Europene. European convins, dar gata de orice pentru a obtine avantaje, figura machiavelica ce stie sa manipuleze media in interesul sau si sa isi neutralizeze oponentii, el a cunoscut, pana in prezent, o cariera ascendenta, fiind adesea considerat omul din umbra care trage sforile Comisiei Juncker din 2014.

Lovitura de maestru

Numirea sa in postul cel mai puternic al administratiei CE incepand cu luna martie pare a fi ultima sa lovitura de maestru: din acest moment, va avea in mana intregul mecanism, putand sa favorizeze sau sa marginalizeze politicienii sau functionarii dupa bunul sau plac.

Dar nu atat victoria in sine a celui mai celebru tehnocrat european ii socheaza pe observatori. Ci mai curand metoda, tipica pentru un om obisnuit sa manevreze din umbra. Dupa cum sublinia "Liberation" in editia sa de duminica, promovarea lui s-a produs intr-un mod extrem de rapid - probabil prea rapid pentru procedurile unei institutii precum CE, care sunt respectate cu strictete.

Exasperare

Timp de o ora, in fata intrebarilor interminabile si adesea exaspera(n)te, adjunctul purtatorului de cuvant al Comisiei, Alexander Winterstein, a incercat sa convinga auditoriul ca nu este nimic neobisnuit in aceasta numire. Fara mare succes, se pare.

Dupa ce a urcat scarile ierarhiei mai curand prin posturi politice decat prin avansarile clasice, Martin Selmayr a avut oare concurenta, au existat si alti candidati la acest job ? Sau a facut uz pur si simplu de puterea sa pentru a-l obtine, cu binecuvantarea actualului sau patron? Si de ce omul pe care il inlocuieste a dorit brusc sa se retraga, dupa doar doi ani si jumatate in cel mai prestigios post al Comisiei si la mai putin de 62 de ani?

Procedura discreta

Daca exista o asemenea suspiciune, ea se datoreaza unui fapt socant: chiar si in interior, procedura a fost trecuta sub tacere pana in ultimul moment, tinand cont de caracterul ei sensibil. Comisarii europeni nu au fost preveniti inaintea reuniunii in cursul careia au avut de aprobat aceasta numire.

Nimeni, de altfel, nu s-a opus in fata unui om de care multi se tem. Dovada ca aceasta chestiune este una importanta, Jean-Claude Juncker insusi, care apare rar la conferintele de presa cotidiene, a venit in graba sa anunte numirea in fata mass media. O atitudine care demonstreaza o data in plus importanta personajului.