Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a spus ca doua orase din Ghouta de Est au fost lovite, marti, in urma unor raiduri aeriene, in pofida ordinului Rusiei cu privire la armistitiul umanitar, relateaza Reuters. Potrivit AFP, ONU a confirmat reluarea luptelor, ce impiedica trimiterea ajutoarelor umanitare.

UPDATE 13.38: ONU a confirmat marti reluarea luptelor din Ghouta de est, in apropiere de Damasc, in ciuda anuntului facut de Moscova despre un armistitiu umanitar zilnic.

"Vedem ca luptele se desfasoara in timp ce va vorbesc, ceea ce face imposibila trimiterea convoaielor de ajutor", a declarat Jens Laerke, purtator de cuvant al Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) al ONU la Geneva.

Agentia oficiala de stiri din Siria, Sana, a raportat rachete trase din enclava rebela, care vizeaza coridoarele umanitare planificate sa lase civilii sa iasa afara.

"Regimul sirian a lansat de la ora locala 09:00 (07:00 GMT) noua lovituri in total, dintre care sase obuze de artilerie, doua butoaie cu explozibili si un raid aerian", a indicat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Aceste lovituri s-au soldat pana acum cu decesul unui civil, a indicat OSDO.

Initial, doua grupuri britanice de monitorizare au spus ca au fost aruncate doua bombe din elicoptere asupra orasului Shifouniyeh, iar un avion a lovit orasul Aftaris, insa sursele militare au negat stirea.

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca incepand de marti sa se instaureze un "armistitiu umanitar" zilnic in Ghouta de Est, din Siria, timp de cinci ore.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sambata, in unanimitate, o rezolutie prin care reclama "fara intarziere" un armistitiu umanitar de o luna in Siria, dupa 15 zile de tergiversari din partea Moscovei.