La o saptamana de la disparitia a 110 eleve, in urma unui atac care a vizat o scoala din nord-estul Nigeriei de prezumtivi membri ai gruparii jihadiste Boko Haram, presedintele tarii, Muhammadu Buhari, a recunoscut luni ca acestea au fost "rapite", scrie AFP.

Presedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, si Angela MerkelFoto: Captura YouTube

"Guvernul ramane alaturi de cele (elevele din Dapchi) care au fost rapite", a spus Buhari, in timpul unei vizite la presedintie a unei delegatii a fostelor ostatice ale Boko Haram, eliberate la inceputul lunii.

"Am ordonat tuturor agentiilor de securitate din tara sa garanteze securitatea tarilor noastre (...) si sa readuca fetele rapite familiilor lor", a subliniat el.

Este pentru prima oara cand acest termen este folosit de maniera oficiala, autoritatile preferand sa vorbeasca pana acum de "disparitie", nu de "rapire".

Aceasta rapire in masa aduce aminte de cazul celor 276 de liceene din Chibok, in aprilie 2014, care a dat Boko Haram, al carui nume inseamna "educatia occidentala este un pacat", o tragica notorietate pe scena internationala.

Buhari a fost ales un an mai tarziu, sub promisiunea ca va eradica gruparea jihadista si va regasi "fetele din Chibok". O suta dintre ele au fost de atunci eliberate, in schimbul unor rascumparari sau de prizonieri ceea ce, cred observatorii, poate accentua fenomenul.

In schimbul declaratiilor recurente ale armatei, care spune ca Boko Haram este "invinsa", gruparea jihadista continua sa efectueze atentate sinucigase, rapiri si raiduri asupra cazarmelor armatei.

Ca si in 2014, o mare confuzie domneste in ceea ce priveste circumstantele acestui atac iar autoritatile nu au recunoscut decat duminica, la sase zile dupa evenimente, ca 110 fete sunt in continuare disparute.