Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat marti instaurarea unui "armistitiu umanitar" zilnic in Ghouta de Est, din Siria, enclava rebela care face obiectul unei ofensive din partea regimului, au anuntat luni agentiile rusesti, relateaza AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"Prin ordin al presedintelui rus si pentru a evita pierderile in randul civililor din Ghouta de Est, va fi instituit un armistitiu umanitar zilnic incepand din 27 februarie, de la 9:00 pana la 14:00", a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, citat de agentiile ruse.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sambata, in unanimitate, o rezolutie prin care reclama "fara intarziere" un armistitiu umanitar de o luna in Siria, dupa 15 zile de tergiversari din partea Moscovei.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron au cerut presedintelui rus sa exercite o 'presiune maxima' asupra regimului sirian in vederea unei aplicari 'imediate' a rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU care cere o incetare a focului de 30 de zile in aceasta tara.

Obiectivul rezolutiei ONU este "sa se permita livrarea cu regularitate a unor ajutoare umanitare, servicii de evacuare medicala a bolnavilor si a celor mai grav raniti".

Peste 500 de civili - inclusiv peste 100 de copii - au fost ucisi in ultimele sapte zile in bombardamentele intensive ale regimului lui Bashar al-Assad asupra fiefului rebel Ghouta de Est, un carnagiu pe care comunitatea internationala nu a reusit sa-l opreasca.