Investitorii chinezi, reputati pentru superstitiile lor, au cumparat masiv luni pe bursele locale actiuni ale companiilor al caror nume contine cuvinte precum "imperial" sau "imparat", in momentul in care o schimbare constitutionala ar putea sa il faca pe Xi Jinping presedinte pe viata, scrie AFP.

Presedintele chinez Xi JinpingFoto: Wikipedia

Partidul Comunist Chinez (PCC) a propus inlaturarea din constitutie a limitei de doua mandate prezidentiale - ceea ce ii permite lui Xi, presedinte din 2013, sa ramana in fruntea regimului cat timp doreste, precum un "imparat rosu".

Adeseori impulsivi, milioane de investitori privati, care domina bursele chineze - multi dintre ei pensionari - au luat act de aceasta propunere de modificare a constitutiei, anuntata duminica.

Sase companii al caror nume contine cuvantul "imparat" ("di" sau "huang-di") s-au trezit cu actiunile in crestere puternica pe bursele din Shanghai si din Shenzhen.

Actiunile furnizorului de carduri de identificare Shenzhen Emperor Technology au inchis in crestere cu circa 7%, dupa un avans de peste 9% in timpul sedintei.

In Shanghai, producatorul de gheare de pui marinate Jiangxi Huangshanghuang ("Imparatul imparatilor") a terminat in crestere cu 2,93%, in timp ce Harbin Viti Electronics (Weidi, "imparatul puternic") castiga 4,43%.

Actiunile Vatti Corporation ("Imparatul chinez" in mandarina), un producator de masini de spalat si aparate electro-menajere, au crescut la Shenzhen cu 1,74%, in timp ce actiunile "Shanghai Emperor of Cleaning Hi-Tech" castigau 3,32%.

Performante peste evolutia pietei, in conditiile in care indicele compozit al bursei din Shanghai s-a apreciat cu doar 1,23% (40,55 puncte).

Uneori prost informati si reactionand rapid la marile titluri din presa, micii investitori chinezi se arunca adeseori sa cumpere actiuni ale unor companii pe care nu le cunosc, considerandu-le norocoase, fara a se preocupa de fundamentele economica.

Cand Donald Trump a fost ales la Casa Alba, actiunile unei companii care continea in nume cuvintele "Trump castiga masiv", in mandarina, au crescut puternic.

Mai mult: suferind din cauza incetinirii economiei, zeci de grupuri manufacturiere si miniere s-au redenumit in 2014 si 2015 cu titluri care evocau activitati de inalta tehnologie, desi acestea nu reprezentau decat o parte minuscula din veniturile lor.

Aceasta strategie a permis uneori aprecieri puternice ale actiunilor, in ciuda oricarei evidente si a performantelor slabe.