Presedintele Vladimir Putin a salutat luni devotamentul si cariera scriitorului si jurnalistului rus Alexandre Prokhanov, cunoscut pentru pozitiile sale ultranationaliste, staliniste si antisemite, relateaza AFP.

"Ati parcurs un important drum profesional si v-ati gasit vocatia in activitatea editoriala, in activitatea sociala, literara si jurnalistica", a transmis Putin, cu ocazia implinirii a 80 de ani de catre Prohanov.

"Ati ramas intotdeauna fidel principiilor si ideilor dumneavoastra civice. Va doresc sanatate si realizarea proiectelor pe care vi le-ati propus", a adaugat presedintele rus, citat intr-un comunicat transmis de Kremlin.

Admirator al lui Stalin, Alexandre Prokhanov promoveaza ideea "civilizatiei unice" pe care, in opinia sa, ar fi fondat-o dictatorul sovietic. El apara de asemenea ideile imperialiste de restaurare a "Marii Rusii", ceea ce ar presupune recuperarea de teritorii pierdute dupa caderea URSS.

In 2014, el a afirmat ca evreii care sustin manifestatiile pro-europene din Piata Maidan din Ucraina "grabesc un al doilea Holocaust" prin faptul ca ii sustin pe reformatorii "fascisti" europeni.