Partidul premierului ungar Viktor Orban a suferit un neasteptat esec duminica la alegerile pentru functia de primar al orasului Hodmezovasarhely, Un independent, sustinut de opozitie, a castigat postul de edil, in detrimentul candidatului partidului Fidesz, relateaza Reuters. Discursul invingatorului a fost si mai spre dreapta radicala, mai conservator, decat discursul Fidesz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul nationalist de dreapta al lui Orban, Fidesz, incearca sa castige majoritatea parlamentara la alegerile din aprilie, campania electorala axandu-se pe un mesaj feroce anti-imigranti, cresterea salariilor si mai multi bani pentru pensionari.

Cu toate acestea, Peter Marki-Zay, un politician incepator, l-a invins pe Zoltan Hegedus (reprezentantul FIDESZ) obtinand 57,5% din voturi la alegerile locale ale orasului Hodmezovasarhely, considerata o "fortareata"a partidului Fidesz.

"Ne-am ridicat si Hodmezovasarhely a aratat ca ca vrem sa scapam de baietii mari care agreseaza intreaga clasa", a declarat Marki-Zay intr-o conferinta de presa, la care a participat avandu-l pe unul dintre copiii sai alaturi.

"O noua era a inceput astazi", a spus el, adaugand ca sondajele de opinie arata ca avanatajul partidului Fidesz "poate fi aruncat la gunoi".

Cu sase saptamani inainte de alegerile parlamentare, rezultatul este stanjenitor pentru partidul lui Orban si pentru candidatul partidului sau, Janos Lazar, care este seful de cabinet al lui Viktor Orban.

Partidul lui Orban este in continuare favorit la alegerile din 8 aprilie, dar un analist politic a aratat ca in urma rezultatului de duminica toata dinamica s-ar putea schimba.

Marki-Zay a candidat ca independent, dar a fost sprijinit de socialisti, de partidul de extrema dreapta Jobbik, principalul partid de opozitie, precum si de LMP, un mic partid liberal.