Secretarul general al Partidului Comunist Britanic (PCB), Robert Griffiths, sustine ca Manifestul Partidului Comunist scris de Karl Marx si Friedrich Engels, publicat in urma cu 170 de ani, este valabil in continuare si a facut mereu parte din cultura britanica. El a facut aceasta afirmatie intr-un interviu acordat agentiei Xinhua, citat de Agerpres.

Liderul PCB recunoaste ca marxismul nu reprezinta un curent majoritar in Regatul Unit, desi a jucat intotdeauna un rol ca sistem de analiza in miscarea muncitoreasca, in politicile Partidului Laburist, in viata intelectuala si in sindicate. "Deci marxismul a fost intotdeauna aici, in Marea Britanie. Marxismul nu are nimic strain", insista Griffiths.

In lucrarea aparuta la Londra in februarie 1848 se arata ca intreaga istorie a societatii este istoria luptei de clasa, iar victoria inevitabila a proletariatului - clasa muncitoare - va pune capat pentru totdeauna sistemului de clase, reaminteste Xinhua in rezumatul interviului, difuzat luni. Potrivit lui Griffiths, in Occident creste interesul pentru ideile marxiste, deoarece capitalismul continua sa se dovedeasca incapabil de a oferi solutii pentru problemele cu care se confrunta miliarde de oameni din intreaga lume, inclusiv milioane de britanici. Criza financiara mondiala si recesiunea economica provocata de lacomia corporatiilor si de experimentul neo-liberal au ridicat problema posibilitatilor de ameliorare a societatii occidentale, arata el. "Sunt atat de multi oameni care cred, pe buna dreptate, asta nu e tot ce putem da mai bun. Trebuie sa fie posibil sa organizam societatea si economia pe baze care sa serveasca interesele marii majoritati, nu doar ale catorva bogatasi privilegiati si puternici".

Griffiths insista asupra valorii de analiza a Manifestului, care "este inca pertinent si in ziua de azi si ceea ce propune este pertinent". El face o apologie a adaptarii ideilor marxiste la realitatile din China, reusita de Partidul Comunist Chinez intr-o tara care a redus saracia intr-un mod "fara egal in istoria omenirii".