Ambasada Statelor Unite in Israel va fi mutata de la Tel Aviv la Ierusalim in luna mai, a informat vineri un oficial american, pentru AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Transferul ambasadei "va coincide cu aniversarea a 70 de ani" de la crearea Statului evreu, a precizat pentru AFP un alt oficial american, fata a face si alte precizari cu privire la data.

Reprezentanta diplomatica va fi initial situata in cartierul Arnona, intr-un ansamblu de cladiri ce gazduiesc operatiunile consulare americane la Ierusalim, a precizat cel de-al doilea oficial.

Intr-o prima faza, doar ambasadorul si o mica echipa se vor muta din Tel Aviv, a mai mentionat oficialul.

Presedintele american Donald Trump a anuntat la finalul anului trecut, pe 6 decembrie, decizia sa de a "recunoaste oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului", anuland politica adoptata de predecesorii sai si ignorand avertismentele venite din toate partile.

Ministrul israelian pentru serviciile de informatii, Israel Katz, l-a felicitat imediat pe presedintele american Donald Trump pentru decizia de mutare a ambasadei americane la Ierusalim pentru cea de-a 70-a aniversare a Israelului.

''Nu exista un cadou mai mare decat acesta! Cea mai justa si corecta decizie. Multumesc, prietene!'', a scris Katz intr-o postare pe Twitter.

Potrivit guvernului israelian, premierul Benjamin Netanyahu se afla in contact cu administratia SUA si va raspunde daca si cand partea americana va face un anunt, scrie Agerpres.

Israelul isi va celebra in acest an independenta in zilele de 19-20 aprilie. Israelul si-a declarat independenta in 1948, iar noul stat a fost recunoscut de presedintele american Harry Truman la 14 mai acelasi an.