Ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat ca este pregatit sa recunoasca vina "unor ucraineni" si sa ingenuncheze in fata polonezilor care au devenit victime ale masacrului din Volinia, insa numai in cazul unui "compromis ideologic" cu Guvernul Poloniei. Totodata, seful diplomatiei ucrainene i-a intrebat pe polonezi daca si ei sunt pregatiti sa faca pasi reciproci, potrivit Rador.

"Intotdeauna le-am spus prietenilor nostri polonezi ca eu sunt gata sa recunosc vina unor reprezentanti ai Ucrainei sau ai unor unitati ucrainene pentru ceea ce au facut in Volinia. Dar voi sunteti gata sa faceti acelasi lucru? Eu sunt dispus sa ingenunchez in fata victimelor de nationalitate poloneza, dar voi sunteti dispusi sa faceti acelasi lucru?" - a afirmat ministrul de externe al Ucrainei, abordand acest subiect la o intalnire cu omologul sau din Danemarca. Pavlo Klimkin a mentionat ca trecutul nu poate fi rescris, dar poate fi constientizat prin dialog.

"Avem un trecut cu momente foarte bune si pagini foarte tragice. Acest trecut si nu poate fi rescris prin adoptarea unor legi, acest trecut poate fi inteles si constientizat numai prin dialog istoric. Pledam pentru un astfel de dialog istoric" - a declarat ministrul. Pavlo Klimkin a adaugat ca manipularea politica a momentelor divergente ale istoriei poate duce intr-un punct mort. "Memoria si perceptia cu privire la acesta memorie poate fi comuna. Sau alegem sa jucam jocuri politice, incercand sa construim propria realitate istorica prin legi" - a explicat Klimkin.

Amintim ca presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat recent controversatele amendamente la Legea Institutului Memoriei Nationale, care incrimineaza persoanele care acuza Polonia de complicitate la crimele comise de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial sau neaga "crimele nationalistilor ucraineni" impotriva poporului polonez. Legea a starnit critici vehemente din partea SUA, Israelului si Ucrainei.