Statele Unite ale Americii au convenit sa furnizeze Suediei patru instalatii Patriot. Expertul Lev Korolikov a afirmat la postul de radio Sputnik ca aceste livrari reprezinta pur si simplu o masura politica din partea Washingtonului si a conducerii NATO, potrivit Rador, care citeaza Ria Novosti.

Radarul din sistemul PatriotFoto: raytheon.com

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila aprovizionare a Suediei cu patru sisteme de aparare Patriot. Potrivit agentiei pentru cooperarea in domeniul apararii si a securitatii de la Pentagon, impreuna cu lansatoarele, se vor livra si rachetele interceptoare, radarele si echipamentul aferent. De asemenea, specialistii americani vor oferi asistenta tehnica in desfasurarea si functionarea sistemelor de aparare aeriana. Costul total estimativ al programului este de 3,2 miliarde de dolari.

"Vanzarea propusa a acestui echipament si sprijinul sau (tehnic) nu vor schimba balanta militara a fortelor din regiune", se arata in raport.

Suedia nu este membra a NATO, ea cumpara arme in principal din tarile Aliantei Nord-Atlantice, inclusiv din Statele Unite ale Americii. In cazul incheierii unui contract, Suedia va fi prima tara europeana, care nu face parte din blocul nord-atlantic, dar care primeste rachete Patriot.

Anterior, Romania si Polonia si-au exprimat interesul pentru achizitionarea unor astfel de complexuri, iar Departamentul de Stat al SUA a aprobat deja livrarea armelor.

La Radio Sputnik, Lev Korolikov, veteran al Serviciului de Informatii Externe, expert in situatii de criza, si-a exprimat opinia ca aceste livrari constituie o miscare pur politica din partea NATO.

"Statele Unite ale Americii, conducerea NATO fac permanent tot posibilul pentru atragerea Suediei in Alianta Nord-Atlantica, asa cum procedeaza si cu Finlanda: au loc negocieri, Suedia si Finlanda participa la manevrele NATO. Asa se explica si livrarea instalatiilor Patriot. Mai ales ca se deruleaza o campanie rusofoba in Suedia, care nu se mai opreste in ultimii 20 de ani. Acolo se agita permanent sperietoarea: ba ca au descoperit un submarin, ba ca apare altceva.

Desi nu este evident de ce le trebuie lor rachete Patriot. Cel mai probabil, acest lucru a fost posibil fiindca acolo se stie bine ca noi nu-i vom ataca niciodata. Suedia este o tara neutra prin traditie. Noi nu ne-am mai luptat de multi ani cu Suedia, granita noastra comuna este maritima. Prin urmare, ceea ce se intampla acum este o miscare pur politica, este una din etapele aderarii Suediei la NATO", a spus Lev Korolikov, potrivit Ria Novosti.