Printr-o miscare neasteptata, agentia Moody's a procedat ieri seara la revizuirea in crestere a ratingului Greciei cu doua trepte la B3 de la Caa2, inscriindu-se in tendinta creata de evaluarile celorlalte doua agentii care in ultimul timp au privit cu mai mult optimism decat ea evolutia Greciei. De asemenea, agentia mentine perspectiva pozitiva. In raportul care insoteste comunicatul, Moody's vede o "iesire curata" a Greciei din programul de asistenta financiara si vorbeste despre un progres bugetar de substanta. Agentia explica si ca ar putea creste in continuare ratingul tarii daca reformele aplicate in timpul programului dau rezultate mult mai bune decat cele preconizate, potrivit Rador care citeaza Naftemporiki.

Este vorba de a treia revizuire pozitiva succesiva in mai putin de o luna, dupa ce vinerea trecuta Fitch a revizuit in crestere ratingul Greciei cu o treapta la 'B' de la 'B-', cu perspectiva pozitiv, iar la data de 19 ianuarie S&P a revizuit in crestere ratingul Greciei tot cu o treapta la 'B' de la 'B-'.

Motivele principale

Principalele motive care au dus la imbunatatirea evaluarii economiei grecesti sunt, conform Moody's, urmatoarele:

1. Grecia a reusit importante ameliorari bugetare si institutionale in cadrul programului actual de ajustare, situatie care, potrivit estimarilor Moody's, se va mentine si in anii urmatori. Aceste ameliorari vor contribui, la randul lor, la sustinerea revenirii atat a economiei, cat si a sectorului bancar.

2. Moody's crede ca Grecia va finaliza cu succes al treilea program de asistenta financiara si se va intoarce pe pietele financiare. "Iesirea curata" va fi sustinuta pe termen scurt de o importanta rezerva de disponibilitati financiare, iar pe termen mediu spre lung de un angajament puternic al creditorilor tarii ca vor oferi conditii de usurare a poverii datoriei publice.

3. Pe baza celor de mai sus, riscul de insolvabilitate sau de restructurare a datoriei detinute de investitori privati a scazut semnificativ. Prin urmare, desi Grecia s-a aflat intr-o astfel de conjunctura la mijlocul anului 2014, Moody's crede ca pericolul inversarii si deraierii progresului economic reusit pana acum este substantial mai mic.