Ele sunt cele patru tari carcotase care stau in calea visului UE de a avea un buget comun mai mare dupa Brexit: Austria, Olanda, Danemarca si Suedia - cei "patru adepti ai austeritatii" Europei - se impotrivesc cu tarie in timp ce Bruxelles-ul se pregateste pentru runda cea mai sangeroasa de negocieri bugetare. O omisiune notabila in frontul impotriva generozitatii UE este Germania. Berlinul - cel mai mare contributor la finantele comune ale Europei - este atasat in esenta unei sporiri a fondurilor pe care le acorda bugetului UE, conform acordului preliminar de coalitie, scrie Financial Times, citata de Rador.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Absenta opozitiei germane si a traditionalei rezistente a Regatului Unit fata de sporirea platilor catre UE ar putea face ca banda celor patru sa fie si mai incapatanata de data aceasta. Aceasta sleahta de tari bogate, mici, nord-europene - toate fiind contributori neti - vrea sa-si protejeze contribuabilii de plata facturii pentru dorinta Comisiei Europene cel putin de a mentine forta fiscala a UE, la reducerea blocului la 27 de membri.

Iata cele patru elemente pentru care cvartetul va lupta probabil cu dintii si cu unghiile, pentru viitorul cadru financiar multianual (MFF):

1. Micsorarea bugetului:

UE se restrange dupa Brexit si cele patru capitale cred ca bugetul ar trebui sa se reduca si el. Ele vor sa inghete actualul nivel de 1% din venitul national brut pe care statele il transfera in cuferele UE pentru viitorul plan de cheltuieli care acopera perioada 2012-2027. Comisia, sustinuta de Irlanda, statele baltice, Italia si Polonia, este favorabila unei cresteri, pornind de la un minim initial de 1,15% din VNB. Dar ministrul finantelor din Suedia este ferm: Dupa Brexit "nu trebuie umpluta o gaura", a spus Magdalena Andersson pentru FT.

2. Prioritati

"Modernizarea" este cuvantul de ordine pe care il vehiculeaza toate guvernele UE pentru viitorul MFF. Dar tabara zgarcitilor are solicitari mai exacte. Olandezii, de exemplu, vor ca tarile bogate sa obtina mai putin din fondurile structurale folosite pentru a ajuta partile mai sarace ale Europei sa recupereze inapoierea. Si Austria se aliniaza la aceasta idee. Banda celor patru vrea de asemenea ca sume mai mari de bani sa fie distribuite unor domenii precum cheltuieli pentru investitii si tehnologie, nu pentru vechile 'vaci sacre' de felul subventiilor agricole in cadrul politicii agricole comune.

3. Unde sa fie gasiti banii:

Cei patru austeri nu vor sa plateasca mai mult si nu vor ca Bruxelles-ul sa-si intensifice masurile de strangere de fonduri. Aceste "resurse proprii" ar permite comisiei ca acceseze noi surse de venituri pentru a completa deficitul ramas in urma Brexit, de aproape 12 miliarde de euro anual. Bruxelles-ul vizeaza venituri din taxe corporatiste UE, taxe din programul de comercializare a emisiilor de carbon din Europa si chiar profiturile BCE, pentru stimularea propriei sale puteri financiare. Dar cei patru intransigenti nu accepta. Ei considera ca resursele proprii sunt o modalitate inginereasca de a jefui tezaurele nationale care de drept le apartin. "Pur si simplu (raspunsul) este nu", a spus ministrul finantelor din Danemarca, Kristian Jensen.

\u000C4. Rabaturi:

Deci care va fi rezultatul? Asemenea bataliilor bugetare britanice anterioare, s-ar prea putea sa se ajunga la rabaturi. Olandezii, austriecii, danezii si suedezii primesc fiecare bani inapoi de la buget. O parte din acestia sunt un rabat la mama tuturor rabaturilor - cel obtinut pentru Regatul Unit de Margaret Thatcher in 1984. Pentru comisie si altii precum Franta, aceste "corectii" cum sunt ele numite in jargonul UE, vor disparea cu totul o data cu britanicii in 2020. Dar este posibil ca o gandire creativa - si contabilitate - sa fie pastrata pentru a fi castigati cei patru adepti ai austeritatii. Dupa cum avertizeaza ministrul olandez al finantelor, tara sa este extrem de "serioasa" in aceasta privinta. "Noi nu exageram doar de dragul negocierilor".