Noua lege electorala face imposibil un guvern stabil. Fortele politice se infrunta in cadrul unei campanii electorale terne, in care predomina propuneri nerealiste si populiste. Conform ultimelor sondaje, 45% dintre italieni nu au inca o optiune si se gandesc sa nu mearga la vot, un adevarat record intr-o tara in care rata de participare electorala a fost mult timp printre cele mai ridicate din Europa. Alegerile legislative din 4 martie sunt printre cele mai incerte din istoria Republicii Italiene. Alegatorii nu au fost niciodata atat de indecisi, potrivit Les Echos, citat de Rador

Silvio BerlusconiFoto: Captura YouTube

Conform ultimelor sondaje, 45% dintre italieni nu au inca o optiune si se gandesc sa nu mearga la vot, un adevarat record intr-o tara in care rata de participare electorala a fost mult timp printre cele mai ridicate din Europa. La finisul unei campanii considerata terna, italienii vor merge la urna in baza unei noi legi electorale, asa-numitul rosatellum, un amestec savant de scrutin uninominal in urma caruia va fi aleasa o treime din parlamentari si de sistem proportional integral pentru cele doua treimi ramase, cu un prag de reprezentativitate fixat la 3 % (10 % pentru coalitii), in timp ce pentru a atinge o majoritate fragila este nevoie de 40 % din voturi.

O lege care favorizeaza partidele capabile sa incheie aliante pentru a pune pe picior gresit Miscarea 5 Stele, care refuza in mod categoric orice coalitie. Chiar daca este potrivita pentru acest obiectiv, legea risca sa nu isi atinga rolul esential: acela de a desemna un invingator clar.

Fragilitate

Trei blocuri isi disputa acest titlu, fiecare cu propriile atuuri si handicapuri. Coalitia de centru-dreapta mai intai, eterna reeditare a aliantei dintre partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, creditat cu 18 %, Liga suveranista a lui Matteo Salvini, cu 15 %, si partidul neo-fascist Fratelli d'Italia, care orbiteaza in jurul cifrei de 5 %.

Cu acest total de 38 %, coalitia este singura care va putea spera sa atinga majoritatea, dar fragilitatea sa este evidenta. Hegemonia unui Silvio Berlusconi in amurg - la a saptea campanie electorala deja - este pusa in cauza de turbulentul sau aliat Matteo Salvini. Uniti pentru a cuceri puterea printr-o campanie cu accente populiste, sunt divizati imediat ce ajung la putere: de la politica bugetara si fiscala la relatiile cu Europa. Modelul asumat de Matteo Salvini nu este altul decat Marine le Pen si al sau Front National.

\u000CStanga, divizata

La stanga este invers. Mai putin divizate pe fond, fortele sunt sfasiate de lupte intestine intre diferitele curente si ranchiunile personale ale liderilor. Exista doua formatiuni, Liberi e Uguali - nascuta din sciziunea Partidului Democrat (PD), cu circa 6 % din intentiile de vot - si mai batranul PD, care isi continua lenta erodare, obtinand 22 % din sufragii cu ajutorul celor 3,5 % din partidul proeuropean al Emmei Bonino.

Matteo Renzi a fost incapabil sa capitalizeze bunele rezultate economice cu o crestere de +1,5 % in 2017, cel mai bun rezultat din ultimii sapte ani, si ministri populari si recunoscuti pentru competentele lor. PD spera ca "minoritatea silentioasa" sa se exprime la urne pentru a-i oferi primul loc la grupuri parlamentare si pentru a ramane in carti la negocierile pentru formarea viitorului guvern.

Furie

Partidul numarul unu la intentie de vot ramane Miscarea 5 Stele, ale carei procente in sondaje - 28 % - rezista la recentele scandaluri si la atacurile la adresa credibilitatii liderilor sai. Popularitatea sa se explica mai mult prin slabiciunile adversarilor decat prin forta propunerilor sale.

Miscarea este simpatizata in special in Mezzogiorno (sudul Italiei), regiune defavorizata, unde inregistreaza 38 %. Fiind reprezentanta prin excelenta a votului de contestare, M5S este purtata de vantul furiei la adresa politicienilor si de insatisfactia economica ce bantuie o tara ce isi revine lent din criza. Dar refuzul sau de a lega orice noua alianta ii bareaza accesul spre putere.

De altfel, aliantele politice se vor afla in centrul discutiilor pentru iesirea din impasul ce se profileaza pentru seara de 4 martie. Mai mult de jumatate din italieni se opune solutiei unei mari coalitii si ar prefera o intoarcere la urne care sa se faca in baza aceleiasi legi electorale.