"Situația din Siria se deteriorează considerabil" și "dacă nu va exista niciun element nou, atunci ne vom îndrepta spre o catastrofă umanitară", spune ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves le Drian, potrivit Le Point.

În total, cel puțin 250 de civili, dintre care circa 60 de copii, au fost uciși de duminică în bombardamentele efectuate asupra Ghoutei de Est, un fief rebel asediat de regim din 2013, scrie publicatia citata, preluata de Rador. Ministrul Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se teme că situația în Siria nu se îmbunătățește și "dacă nu va există un element nou, atunci ne vom îndrepta spre o catastrofă umanitară". Adresându-se Parlamentului, el a adăugat: "Există o urgență absolută în legătură cu acest subiect (...) Acesta este motivul pentru care, la cererea președintelui Republicii, voi merge în zilele următoare la Moscova și Teheran", susţinătoarele regimului președintelui Bashar al-Assad.

"În opinia mea, ce-i mai rău abia acum urmează", a declarat ministrul Afacerilor Externe. "Acest lucru se datorează faptului că procesul politic este blocat (...) Sunt întrunite toate elementele pentru o înrăutățire a situației". Forțele regimului și aliații săi ruși au lansat, începând cu 5 februarie, o ofensivă viguroasă împotriva Ghoutei de Est, ultima enclavă controlată de rebeliunea din suburbiile Damascului. Importante forțe loiale președintelui sirian au fost masate la periferia Ghoutei, pentru ceea ce pare a fi preludiul unei ofensive terestre de mare anvergură.

Mai multe agenții ale ONU au condamnat această recurgere la bombardamente masive împotriva Ghoutei. Bombardarea civililor "trebuie să înceteze acum", a declarat coordonatorul umanitar al ONU, Panos Moumtzis, avertizând că aproximativ 400.000 de persoane sunt prinse în capcană în enclava rebelă, unde au fost semnalate cazuri severe de malnutriție.