Viitorul economiei Ungariei depinde daca industria auto, care a intrat intr-o noua era, va contribui la cresterea economiei tarii, ca principala ramura a noii revolutii industriale, a declarat ministrul ungar de externe, la o conferinta de presa sustinuta miercuri, la Budapesta, la care a fost anuntata o noua investitie care urmeaza sa fie realizata de concernul Continental, la Debrecen, potrivit Rador.

Peter Szijjarto a subliniat ca unul din cei mai mari furnizori din lume din acest domeniu va infiinta la Debrecen, pe o suprafata de sapte mii de metri patrati, o uzina pentru fabricarea subansambleror electronice pentru autovechicule. Oficialul ungar a mai mentionat ca firma Continental va investi 100 de milioane de euro, la care Guvernul ungar va contribui cu 10,6 miliarde de forinti nerambursabili.

In urma acestei investitii, vor fi create 450 de noi locuri de munca. Jose Avila, membru al Consiliului Directorial al Concernului Continental, a afirmat ca pentru realizarea acestei investitii a fost ales orasul Debrecen datorita infrastructurii exceptionale si a fortei de munca de inalta calificare. Construirea uzinei va incepe in a doua parte a acestui an, a adaugat Jose Avila.

MTI: In Ungaria salariul real este in continua crestere de cinci ani

In Ungaria salariul real este in continua crestere de cinci ani, inregistrand anul trecut o crestere totala de 10,3 la suta. In 2017, salariul mediu brut a depasit 300.000 de forinti (circa 4.500 de lei n. trad.), iar un salariu mediu net a fost de 200.000 de forinti (aproape 3.000 de lei n.trad.) - a declarat Peter Cseresnyes, secretarul de stat ungar responsabil de piata muncii si formarea profesionala din cadrul Ministerului Economiei Nationale (NGM), potrivit MTI, citata de Rador.

Peter Cseresnyes a amintit ca anul trecut Guvernul a redus impozitele pe salarii, iar acest proces va continua si in anii urmatori, conform unei intelegeri agreate cu partenerii sociali. Pe langa acestea, cresterea salariului real a fost sprijinita printr-o serie de masuri guvernamentale, cum ar fi cele referitoare la piata muncii si politica impozitarii salariale, precum si actiunile intreprinse de guvern pentru stimularea economiei. Potrivit secretarului de stat, previziunile economice arata ca salariile reale din Ungaria vor continua sa creasca in mod semnificativ si in perioada urmatoare, astfel incat, alaturi de consum, familiile vor putea sa si economiseasca. Aceasta concluzie este sustinuta de cifrele din comertul cu amanuntul, care sunt in crestere - a afirmat Cseresnyes.

NGM a transmis agentiei ungare de presa MTI un comunicat, prin intermediul caruia completeaza: gratie cresterii cu doua cifre a salariului real de anul trecut, angajatii au castigat in 2017, in medie, cu un salariu lunar mai mult fata de 2016. Daca sunt luate in calcul si reducerile de taxe si impozite acordate familiilor, atunci cresterea salariului real mediu ajunge la 36%, fata de nivelul din 2010, adica mai mult decat dublu fata de perioada guvernarii socialist-liberale din 2002-2010.

Ca urmare a acordului privind salariile, initiat de Guvernul ungar, si a majorarilor salariale din sfera publica, salariul brut si cel net au crescut deopotriva, la nivelul economiei nationale, cu 12,9%, fata de 2017, o majorare nemaintalnita din 2002. Salariul minim in Ungaria a crescut cu 8%, incepand cu 1 ianuarie 2018, iar salariul minim garantat cu 12%.