Guvernul elvetian a sugerat miercuri ca nu o va extrada pe Anna Gabriel, o figura importanta in miscarea de independenta din Catalonia, daca va ajunge la concluzia ca acuzatiile care ii sunt aduse sunt de natura politica, scrie Politico, citat de News.ro.

Un judecator al Curtii Supreme din Spania a emis miercuri un mandat de arestare pe numele Annei Gabriel, o fosta purtatoare de cuvant pentru partidul pro-independenta Candidatura Populara Unita, dupa ce ea nu s-a prezentat la o audiere in tribunal.

Gabriel a calatorit in Elvetia de curand pentru a scapa de acuzatiile de rebeliune legate de rolul pe care l-a jucat anul trecut in campania pentru independenta Cataloniei.

Un purtator de cuvant al Departamentului pentru justitie al Elvetiei a spus ca acuzatiile aduse lui Gabriel sunt "cel mai probabil pentru nereguli politice" si daca aceasta este situasia, atunci autoritatile elvetiene "nu vor putea lua masuri in ceea ce priveste extradarea". Legea elvetiana interzice extradarea daca autoritatile considera cazul ca fiind "unul predominant politic".

Purtatorul de cuvant a adaugat ca oficialii Departamentului de justitie vor evalua in continuare daca se poate lua in calcul extradarea.

In martie 2017, Elvetia a autorizat extradarea unei femei care a fost acuzata ca a colaborat cu ETA, o organizatie terorista basca, in ciuda informatiilor ca ea a fost torturata si persecutata din motive politice.

Alti lideri catalani pro-independenta au fost retinuti inaintea procesului de la sfarsitul anului trecut si inca isi asteapta sentinta. Fostul presedinte catalan, Carles Puigdemont, care a fost dat afara de Madrid in urma miscarilor separatiste, locuieste in Belgia din octombrie pentru a evita acuzatiile de rebeliune.