Fortele slovene au esuat la un test de pregatire de lupta al NATO, din care fac parte incepand cu 2004, un rezultat calificat miercuri drept "previzibil" de armata, dupa ani de taieri bugetare, scrie AFP.

La capatul unei baterii de teste pentru NATO pentru care s-au antrenat special, Brigada 72 a fost declarata saptamana trecuta "inapta de lupta", a recunoscut un purtator de cuvant, Simon Korez, intr-un comunicat.

"Sunt ani de cand tragem semnale de alarma", a subliniat el. "Echipamentele noastre sunt vechi si uzate", "suntem subechipati, atat financiar cat si ca efective, in conditiile in care misiunile noastre s-au multiplicat".

Prima tara din fosta Iugoslavie care s-a alaturat NATO in 2004, Slovenia, care are 2 milioane de locuitori, dintre care 6.770 de militari, si-a redus bugetul de aparare la circa 1% din PIB in cadrul unui plan de reducere a cheltuielilor publice aplicat dupa grava criza pe care a traversat-o tara in 2012-13.

In urma cu doi ani, presedintele sloven Borut Pahor a caracterizat drept "insuficienta" capacitatea operationala a armatei, care a fost mobilizata inclusiv pentru supravegherea granitei Schengen cu Croatia in timpul crizei migrantilor.

Guvernul are ca obiectiv sa ajunga la 1,14% din PIB pentru armata in 2024. In 2010, armata primea 1,6% din PIB.

NATO acuza in mod regulat faptul ca bugetele pentru Aparare in cazul majoritatii tarilor membre sunt inca departe de obiectivul de 2% din PIB pe care il recomanda.

Marti, un raport parlamentar german a acuzat deficientele Bundeswehr in ceea ce priveste echipamentele si oamenii, apreciind drept "degradata" capacitatea sa operationala.