Un avocat care a lucrat in Ucraina cu fostul manager de campanie al presedintelui Donald Trump, Paul Manafort, a recunoscut ca a mintit FBI, in cadrul anchetei privind amestecul Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, scrie The Guardian, citat de news.ro.

Alex van der Zwaan, care este casatorit cu fiica unui oligarh ruso-ucrainian, a fost acuzat de marturie falsa in legatura cu activitatile desfasurate in Ucraina. Conform unor documente legale depuse la Washington, van der Zwaan nu a mentionat un schimb de mail-uri din 2014 cu o persoana neidentificata - numita persoana A - procurorului special care investigheaza legaturile campaniei Trump cu Rusia. El este asteptat sa recunoasca fapta si va aparea in fata unui tribunal joi dupa-amiaza.

Nu este clar daca acuzatiile aduse lui van der Zwaan au legatura cu conexiunile campaniei lui Trump cu Rusia. Dar punerea sub acuzare a unei persoane in mare parte necunoscuta demonstreaza cat de larga este aria de investigatie a anchetatorilor.

Alti doi oficiali ai campaniei lui Trump, Michael Flynn si George Papadopolous, au recunoscut ca au mintit FBI si acum coopereaza cu investigatorii.

Conform unor informatii anterioare din presa, van der Zwaan ar fi lucrat cu Skadden Arps pentru Ministerul Justitiei din Ucraina. Interesul FBI-ului pentru el este legat de conexiunile sale cu Paul Manafort, fostul manager de campanie al lui Trump. Manafort s-a declarat nevinovat in cadrul unor acuzatii anterioare privind spalare de bani in perioada in care a lucrat pentru un partid pro-Kremlin din Ucraina. Infractiunile de care este acuzat ar fi avut loc inainte ca el sa faca parte din echipa de campanie a lui Trump.

Conform informatiilor New York Times, Manafort a colaborat cu Skadden Arps pentru a redacta un raport acum cinci ani in care sustineau miscarea lui Viktor Yanukovych de a trimite la inchisoare un oponent politic.

Van der Zwaan este acuzat de asemenea pentru un schimb de mesaje cu Rick Gates, care a fost si el pus sub acuzare de echipa lui Robert Mueller in august 2016. Gates a decis sa isi recunoasca faptele pentru a beneficia de indulgenta investigatorilor.