Granitele trebuie sa fie deschise pentru ca economia sa nu aiba de suferit - a apreciat ministrul bulgar de externe. Bulgaria urgenteaza sistarea controalelor la frontierele interioare ale spatiului Schengen. Acest lucru contravine libertatii fundamentale a circulatiei de persoane, capital, marfa si servicii - a apreciat ministrul bulgar de externe Ekaterina Zaharieva intr-un interviu acordat marti cotidianului "DIE WELT", citat de Magyar Hirlap si Rador.

Presedintele in exercitiu al UE, ministrul bulgar de externe, a declarat cotidianului metionat ca Germania, Austria, Danemarca, Suedia, respectiv Norvegia care nu este membra UE, dar face parte din spatiul Schengen, vor putea sa mentina pana in luna mai 2018 controalele de la frontierele interne instituite in urma crizei refugiatilor si a problemelor de securitate ce decurg de aici. "In acelasi timp, ar fi de un substantial ajutor daca din luna mai aceste tari nu ar mai prelungi controlul la frontierele lor" - a subliniat Zaharieva.

Dupa cum a apreciat, frontierele din spatiul Schhengen trebuie sa fie deschise pentru ca economia sa nu aiba de suferit. Controalele interne mentionate au fost introduse in 2015, intr-un moment de varf al crizei refugiatilor, iar mentinerea lor in contiuare este justificata de statele respective de existenta unei stari tensionate de securitate ￯ a adaugat ministrul bulgar.

Zaharieva a cerut totodata ca Bulgaria si Romania sa poata adera la spatiul Schengen. Dupa cum a formulat, se asteapta ca tarile membre UE sa contribuie la acest lucru pana la finele anului in curs. "Indeplinim toate conditiile. Intreprindem mult pentru protectia eficienta a frontierelor exterioare" - a conchis ministrul. Desi Bulgaria si Romania sunt membri ai UE, nu fac parte din spatiul Schengen in interiorul caruia nu exista controale la frontiere.