Fostul director al ONG-ului britanic Oxfam in Haiti a recunoscut ca a adus prostituate la domiciliu inainte sa renunte la functia din organizatie, in 2011, releva concluziile unei anchete interne de la acea vreme, facute publice luni, scrie Le Figaro, citat de news.ro.

Este pentru prima oara cand Oxfam se exprima in mod direct cu privire la acuzatiile ce-l vizeaza pe Roland Van Hauwermeiren, care neaga, de la izbucnirea scandalului, ca a recurs la prostituate si relatii sexuale cu minore.

Belgianul a condus operatiunile ONG-ului britanic in Haiti dupa cutremurul soldat cu 200.000 pana la 300.000 de morti pe insula, in 2011.

El a demisionat in 2011, in urma anchetei interne care, potrivit raportului, a relevat faptul ca el si alti angajati au recurs la prostituate. Oxfam subliniaza ca face public raportul anchetei, acum, cu scopul de a fi "cat mai transparenta posibil asupra deciziilor pe care le-am luat" si deoarece recunoaste ca tacerea organizatiei a provocat o "fisura a increderii".

Aceasta versiune o contrazice pe cea a lui Roland Van Hauwermeiren, care a declarat joi, intr-o scrisoare deschisa adresata postului belgian VTM, ca a demisionat deoarece nu a exercitat un control suficient asupra unor angajati acuzati ca au facut apel la prostituate.

Van Hauwermeiren recunoaste in aceasta scrisoare ca a avut o scurta legatura si "contacte intime" cu o haitiana, la domiciliul sau, dar da asigurari ca nu a fost vorba despre o prostituata si nici despre o victima a cutremurului.