Japonia propune cetatenilor sa inceapa sa iasa la pensie dupa varsta de 70 de ani, in incercarea de a face fata unei scaderi a fortei de munca, relateaza Reuters. Guvernul a anuntat vineri ca va incerca sa stabileasca propunerea prin schimbari legislative, dupa aprilie 2020, adaugand ca o crestere a varstei de pensionare de la 60 de ani, cat e in prezent, la 65 de ani va fi facuta gradual pentru 3,4 milioane de functionari de stat, potrivit News.ro.

In prezent, japonezii pot alege sa primeasca pensia oricand intre varsta de 60 si 70 de ani, iar cei care aleg sa faca asta dupa varsta de 65 de ani primesc un bonus financiar.

Japonia este tara in care se inregistreaza cea mai mare speranta de viata. Numarul nasterilor de anul trecut a fost cel mai scazut de la inceperea inregistrarilor, in urma cu un secol.

Populatia tarii va ajunge la 88 de milioane in urmatoarele patru decenii, de la 127 de milioane cat este in prezent, potrivit unor estimari ale guvernului.

Demografia si retincenta la relaxarea regulilor privind imigratia au dus la cea mai scazuta cifra a fortei de munca de la inceputul anilor 1970.

Prim-ministrul Shinzo Abe sustine ideea ca oamenii in varsta sa ramana in campul muncii pentru cat mai mult timp, ca parte a reformelor sale ce au drept scop cresterea economica si a productivitatii.

Tot vineri, guvernul a anuntat ca va sustine companiile care cresc limita varstei de pensionare.

Cele mai multe dintre companiile japoneze cer angajatilor cu norma intreaga sa se pensioneze la varsta de 60 de ani. Un sondaj realizat de Reuters anul trecut arata ca mai mult de jumatate dintre acestea sunt dispuse sa creasca varsta de pensionare.