Japonia propune ca varsta minima de pensionare sa fie de 70 de ani

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 17 februarie 2018, 15:57 Actualitate | Internaţional


Japonia propune cetatenilor sa inceapa sa iasa la pensie dupa varsta de 70 de ani, in incercarea de a face fata unei scaderi a fortei de munca, relateaza Reuters. Guvernul a anuntat vineri ca va incerca sa stabileasca propunerea prin schimbari legislative, dupa aprilie 2020, adaugand ca o crestere a varstei de pensionare de la 60 de ani, cat e in prezent, la 65 de ani va fi facuta gradual pentru 3,4 milioane de functionari de stat, potrivit News.ro.

In prezent, japonezii pot alege sa primeasca pensia oricand intre varsta de 60 si 70 de ani, iar cei care aleg sa faca asta dupa varsta de 65 de ani primesc un bonus financiar.

Japonia este tara in care se inregistreaza cea mai mare speranta de viata. Numarul nasterilor de anul trecut a fost cel mai scazut de la inceperea inregistrarilor, in urma cu un secol.

Populatia tarii va ajunge la 88 de milioane in urmatoarele patru decenii, de la 127 de milioane cat este in prezent, potrivit unor estimari ale guvernului.

Demografia si retincenta la relaxarea regulilor privind imigratia au dus la cea mai scazuta cifra a fortei de munca de la inceputul anilor 1970.

Prim-ministrul Shinzo Abe sustine ideea ca oamenii in varsta sa ramana in campul muncii pentru cat mai mult timp, ca parte a reformelor sale ce au drept scop cresterea economica si a productivitatii.

Tot vineri, guvernul a anuntat ca va sustine companiile care cresc limita varstei de pensionare.

Cele mai multe dintre companiile japoneze cer angajatilor cu norma intreaga sa se pensioneze la varsta de 60 de ani. Un sondaj realizat de Reuters anul trecut arata ca mai mult de jumatate dintre acestea sunt dispuse sa creasca varsta de pensionare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1194 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 17 februarie 2018, 15:58)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  .. (Sâmbătă, 17 februarie 2018, 16:26)

  ak33 [utilizator]

  daca ar fi muncit si japonezii ca omul de rand din romania cred ca le trecea ideea asta
  in schimb articolul asta sigur le da idee la psdhoti
  • 0 (0 voturi)    
   nu cred ca era nevoie! (Sâmbătă, 17 februarie 2018, 20:10)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   Sub aspectul acesta, nu cred ca Partidul lui Ilici are nevoie de idei din interior. DEOCAMDATA varsta de pensionare este de 65 de ani, dar are tot timpul sa creasca!
 • +2 (4 voturi)    
  Varsta de pensionare (Sâmbătă, 17 februarie 2018, 17:57)

  minup [utilizator]

  in America creste dupa anul de nastere. Cei nascuti in 1955-1960 ies la pensie la 66-67 ani. Cei nascuti in 1980-1985 vor iesi la pensie la 72 ani.Pensia de la guvern este cam 1/3 din salariul net. In realitate majoritatea salariatilor nu vor sa iasa la pensie din cauza cheltuielilor medicale si a asigurarii medicale a guvernului (medicare) care acopera 80% din costul unei operatii care sare de $ 100k iar o zi de spital este in medie $15K. Fiecare pensionar are nevoie de asigurare medicala suplimentara pentru care plateste . Cu exceptia celor ca Bill Gates toti americanii vor munci pana in ultima lor zi. Si asta fara limita impusa de guvern.
  • 0 (2 voturi)    
   În America cum îți așterni așa dormi (Duminică, 18 februarie 2018, 16:03)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui minup

   Vârsta de pesnionare în SUA se referă la vârsta de la care poți beneficia de pensia socială (SSN). Pensia socială parțială poate fi primită de la 62 de ani. Pensia completă de la 66 de ani.Însă pensia socială maimă e un nimic: $2700. Avantajul e că la venituri de peste $127000/an nu se mai fac rețineri pentru pensia socială. Nu există pensii speciale însă există un sistem foarte avabsat de pensii private.

   Banii care nu-i arunci pe geam plătind pensiile sociale de azi îi poți pune deoparte scutiți de taxe pentru pensia ta până la $18500/an (401k). Mai mult anagajatorii oferă așa numitele matching conributions de până la 10% din veniturile anuale pentru planurile de pensii de tip 401k și IRA Roth. În realitate majoritatea oamenilor care au pregătire superioară și un minim de interes pentru propia lor soartă ajung să aibă suficiente acumulări în fondurie de pensii private pentru a ieși la pensie la 45-55 de ani. Practic vârsta de pensionare e cea la care fondul de pensii a ajuns să potă oferi din uzufructul său un venit confrotabil -de regulă egal cu cel al veniturilor din perioada activă. Mai mult, fondurile de pensii se lăsa moștenire.Tehnic vorbind post să ies la pensie mâone (chiar dacă mai am decenii până la 62 de ani) și aș încasa cam 70% din veniturile actuale adică de câteva ori valoarea pensiei sociale.
   Părinții unui coleg au murit într-un accident. El a moștenit împreună cu surorile sale fondurile lor de pensii. Cu ce avea el în propriul fond de pensii plus ceea ce moștenise, avea dintr-o dată suficienți bani să se pensioneze la 34 de ani. Ceea ce a și făcut. Vara cât sunt copiii în vaanță călătorec cut toții prin lume. În rest lucrează 2-3 luni pe an o clinică ca să nu-și piardă dreptul de a profesa medicina și mai face ocazional volunatariat...
   • 0 (2 voturi)    
    completare la ce spui (Duminică, 18 februarie 2018, 17:42)

    minup [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Inainte de 59 1/2 ani daca te retragi din 401K nu primesti 70% ci 60% (10% penalizare) si nu uita de asigurarea medicala care fara contributia employer-ului costa cam $ 1000-1500 pe luna. Probabil ca esti prea tanar sa ai nevoie de o procedura medicala serioasa ca sa vezi cum e tratat cel cu asigurare medicala individuala si cel care e salariat de la o companie cu mii de platitori. Situatia celor cu mosteniri sunt cam 2-3% din populatie.Un student american la medicina si nu numai termina cu $ 200k-$300k datorie cu 10% dobanda sau chiar mai mult. Sunt destui doctori, ingineri,profesori,meseriasi, care nu au loc la privat si atunci accepta oferta guvernului in armata ,rezervatii de indieni(native americans) puscarii,ghetto,spitale publice, non profit organizations , etc, etc (cam 1/3 din populatia Americii) si atunci li se sterge datoria de studii. Ar fi multe sa-ti mai spun dar te las pe tine sa le descoperi inaintand cu varsta acum le stii pe toate. Succes !
    • 0 (2 voturi)    
     Bați câmpii (Luni, 19 februarie 2018, 1:03)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui minup

     Dacă mă retrag la 59.5 ani voi avea pensia probabil la vreo 120% din leafă. :)

     Sunt medic știu foarte bine cât costă asigurările mediale. Dacă vrei să vezi și cât face una fără participația angajatorului du-te pe motoare de căutare cum ar fi de exemplu: https://www.ehealthinsurance.com/

     Ceea ce faci tu e propaganda tipică a suporterilor asigurărilor medicale falite de stat de tip european. Se umflă niște cazuri particulare ce sunt vândute apoi ca și situații generale.

     Într-adevăr cei ce moștenesc planurile de pensii sunt relativ puțini. 401k și Roth au îneput prin anii '80. Însă cu timpul vor fi tot mai mulți.

     Studiile universitare costă. Faultatea e o afacere: Mă duc acolo ca să fac bani de pe urma a ceea ce învăț. Am terminat mediina în SUA ca bursier. Am văzut pe aici destui prostovani care merg facultate nici ei nu știu de ce, nu se lipește mare dlucru de ei și rămân cu datorii. pe care nu le pot plăti. Numai că ei sunt exceția și nici pr deprte 1/3 din populație așa cum pretinzi.Ratați sunt peste tot. Nu-șifavi planuri de viață luându-te după modelul rataților.

     Ideea e cu totul alta: Sistemele de pensii sociale sunt în pragul colapsului peste tot în lume. Ele suntnișteimense svheme Ponzi cre unt to mai dăunătoare mai ls pentru ci ce plătes azi contribuții la ele. Ele trebuie să fe dor ultima plasă de salvare a celor incapabili și nicideum singura speranță pentru vârsta a III-a

     Unica salvare e reducerea contribuțiilor la pensiile sociale și promovrea sistemlor de pensii private cât nu e prea târziu. Asta ajută pe de o parte economia iar pe de altă parte omul își poartă mult mai bine de grijă lui însuși decât o face un funcționar de stat anonim.
  • 0 (2 voturi)    
   Și la chstia cu asigurările ești cu pluta. (Duminică, 18 februarie 2018, 16:42)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui minup

   Sunt medic și știu foarte bine cu funcționează și care unt prețurile. Asigurarea medială mă costă sub 1% din veniturile mele și acoperă înreaga familie de 4 persone (soția nu pțătește nimic pe asgiurarea medicală, e pe asigurarea mea) până la $6 milioane cu trtamente oriude în ume. Când îți cunperi asigurarea îți stabilești singur cele două limite de plată: Deductible și max. out of pocket. Deductible e suma pe care o plătești tu pentru orice serviciu medical. Să zicem $200. Ce e peste această sumă până la nivelul lui max. out of pocket (să zicem $2000) e plătit în cea mai mare parte de asigurări iar tu datorezi o sumă care e un anume procent din prețul serviciului. După ce ai depășit maximum out of pocket asigurările plătesc tot indiferent de costul procedurii. PEnru cultura ta generală o naștere la sptlul universitar la cre lucrez costă $12000 cu 3 zile de sptializare, cu rezervă pentru mamă (aici nu există saloane comune) și o cameriă de serviciu penrur însoțitorul ei. Din asta, la o asigurare medie, familia plătește în jur de $1000.

   Venitul median în SUA e de $50000/an. Costul unei asigurări bune e de $200/lună cu $200 deductible și $2000 max out of pocket. Să presupunem că ai o operație pe cord ce costă într-adevăr peste $100000 și necesită mai multe zile de sptalizare, costul tău maxim va fi de $4400 (ratele lunare + max. ou of pocket). Adică sub 9% din venitul anual. Aici nu există liste de așteptare, nu există saloane comune și serviciile medicale sunt la cel mai ridicat nivel din lume. Dacă nu ai o operațe majoră costurile asigurării de sănătate sunt de 4.8% din veniturile anuale mediane. Cu cât veniturile sunt mai mari cu atât mai mic e procentul costurilor medicale din venituri. Asigurările au aceleași prețuri indiferent de venituri.

   În Europa funcționează sistemul proporțional în care asigurarea procent din venituri. Procentul mediu e de 18% indiferent că beneficiezi sau nu de servicii medicale.
 • +1 (1 vot)    
  Dar capacitatea de munca? (Luni, 19 februarie 2018, 7:46)

  BEDE [utilizator]

  Nu-i asa ca dupa 60 de ani capacitateaq de munca tot scade si scade semnificativ? Daca omul nu mai are putere si/sau nu prea-i mai merge nici mintea, cat si ce mai poate munci?
  Cred ca ar trebui durata corelata cu varsta durata programului de lucru saptamanal. Cumva de genul: 60 de ani sa nu lucreze mai mult de 35 de ore pe saptamana, la peste 70 de ani sa nu lucreze mai mult de 30 de ore pe saptamana... Asta daca se poate, adica daca omul are capacitatea sa munceasca cat-de-cat...
  Trist este ca progresele medicinei au facut ca omul sa supavietuiasca mai mult, dar nu prea au reusit sa-l faca sa poata fi activ la varste mai inaintate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by